Tòquio

Detecten plutoni a cinc punts de la central de Fukushima però aclareixen que no és perillós

La Companyia d'Energia Elèctrica de Tòquio (TEPCO), encarregada de la central nuclear Fukushima 1, ha anunciat que s'ha detectat plutoni a terra en cinc punts de la planta, tot i que ha aclarit que aquest fet no suposa cap risc per a la salut. El vicepresident de la companyia, Sakae Muto, ha afirmat que els resultats de les últimes proves demostren que el plutoni procedeix de mostres preses fa una setmana. Aquesta troballa, ha dit Muto, no farà que se suspenguin les tasques que s'estan fent a la central per controlar els reactors danyats pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març passat.

Actualitzat
TEPCO també ha informat que s'ha detectat un nivell de radiació de 1.000 mil·lisieverts per hora (deu vegades superior a l'habitual) a l'aigua de dues fosses i un túnel subterrani connectats amb l'edifici on hi ha el reactor 2 de Fukushima 1.

Al túnel, que uneix els fonaments de l'edifici del reactor i la costa, hi ha diverses canonades i cables elèctrics del reactor 2. Els tècnics de TEPCO han investigat aquestes instal·lacions després que es va descobrir un bassal d'aigua en els soterranis de l'edifici. Totes dues fosses, plenes d'aigua i connectades amb el túnel, es troben a una distància de 55 metres de la costa, de manera que no s'espera que l'aigua contaminada arribi al mar.

Els tècnics estan investigant si el túnel, recobert de ciment, té algun dany provocat pel terratrèmol que hagués pogut originar una filtració d'aigua radioactiva cap al subsòl. L'aigua contaminada podria procedir del nucli del reactor, on s'ha produït una fusió parcial de les barres de combustible nuclear que alimentaven la central.

El president de la Comissió de Seguretat Nuclear del Japó, Haruki Madarame, ha manifestat que està "molt preocupat" per aquests nivells de radiació.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut