L'alga tropical que s'ha trobat per primer cop a la reserva marina de Ses Negres durant la neteja del fons marí que es va fer aquest diume…
L'alga tropical que s'ha trobat per primer cop a la reserva marina de Ses Negres durant la neteja del fons marí que es va fer aquest diumenge 2 d'octubre del 2016 (Horitzontal)

Detecten per primer cop la presència d'una alga invasora procedent d'Austràlia a la reserva marina de Ses Negres

Actualitzat

ACN Begur.-Els Agents Rurals han detectat per primer cop la presència d'una alga invasora procedent d'Austràlia a la reserva marina de Ses Negres, a Begur (Baix Empordà). L'espècie, coneguda popularment com 'alga tropical', es troba en clara expansió pel Mediterrani i provoca un greu impacte damunt les praderes de posidònia. El seu nom científic és 'caulerpa racemosa'. És d'origen tropical, colonitza fons marins tant arenosos com rocallosos situats a profunditats de fins a 60 metres i, com que elimina la posidònia, de retruc també afecta els peixos i els invertebrats que se n'alimenten o bé hi viuen. La descoberta de l'alga tropical es va fer aquest diumenge durant una neteja del fons marí de Ses Negres, on hi van participar una trentena de submarinistes.

La neteja del fons marí de Ses Negres s'emmarcava dins els actes de la segona edició de la fira Begur Sotaigua. Hi van prendre part un total de 26 submarinistes, dels quals dos eren Agents Rurals. Els submarinistes es van repartir entre les àrees de sa Nau Perduda i l'Illa del Mal Entrar. Del fons marítim, els submarinistes en van extreure tota mena de deixalles. Ampolles de plàstic, llaunes, pilotes de golf, una roda de cotxe o una canya de pescar, entre d'altres. Però la immersió també va portar una altra sorpresa ambiental: per primer cop, a l'àmbit de la reserva, s'ha trobat una espècie d'alga exòtica invasora que colonitza el fons i posa en perill les praderies de posidònia.Qui la va localitzar van ser els Agents Rurals. Popularment, aquesta espècie es coneix com a 'alga tropical'. El seu nom científic és 'caulerpa racemosa'. Originària de les aigües càlides del sud-oest d'Austràlia, aquesta alga ha arribat fins a les costes mediterrànies a través de vaixells de pesca o bé mitjançant l'acció negligent de l'home (que la tenia en aquaris i la va llençar al mar).Perill per a la posidòniaL'espècie colonitza el fons marí, tant sorrenc com rocallós. Viu a profunditats de fins a 60 metres (sobretot, se la troba a partir dels 20) i provoca un greu impacte damunt les comunitats vegetals autòctones. En especial, les praderies de posidònia, ja que l'alga tropical en colonitza l'hàbitat i, de retruc, impedeix que hi visquin els peixos i altres espècies característics de l'ecosistema.L'alga tropical es troba inclosa dins el llistat de les 100 espècies invasores exòtiques més perjudicials a Europa. A l'Estat, se la va detectar per primer cop a les illes Balears i, des d'aquí, va arribar a la costa de la península.

Anar al contingut