Detecten alguns casos de càncers limfàtics relacionats amb les pròtesis de mama

Els especialistes asseguren que és poc freqüent i que, agafat a temps, es pot tractar

Mònica BertranActualitzat

Uns 10 milions de dones, des dels anys seixanta, s'han posat pròtesis mamàries, ja sigui per una qüestió estètica o per una reconstrucció després d'un càncer de pit. Ens els últims anys s'ha detectat que algunes d'elles han desenvolupat un tipus de limfoma relacionat directament amb aquestes pròtesis.

 

Fins ara, l'agència reguladora del medicament dels Estats Units, l'FDA, n'ha registrat uns 400 casos a tot el mon. És, per tant, molt poc freqüent si es té en compte la gran quantitat de pròtesis que es posen. Però només en l'últim any, s'han fet 50 nous diagnòstics. No perquè n'hi hagi més casos, sinó perquè cada cop aquesta relació es coneix millor.

Notícia relacionada: Pionera reconstrucció de pit per recuperar sensibilitat després d'un càncer de mama

A l'Hospital Vall d'Hebron, per exemple, n'han vist dos en els últims 10 anys. El coordinador de la Unitat de Patologia Mamària, Martín Espinosa, assegura que les dones poden estar tranquil·les, però que si tenen símptomes cal que consultin amb un especialista en mama:

"És important consultar amb el teu metge els canvis en la pròtesi o en la mama si està reconstruïda. Per canvi vull dir augments importants de volum en períodes curts de temps, dolors o molèsties que abans no hi eren o males posicions de la pròtesi."

De tota manera, aquests símptomes són força habituals quan hi ha una pròtesi al pit i en molt poques dones serà per causa d'un limfoma, però cal descartar-lo.

 

Estem parlant d'un tipus molt concret de càncer del sistema limfàtic, que es pot curar amb cirurgia en la majoria de casos, tal com explica Isabel Rubio, directora de la Unitat de Patologia Mamària de la Clínica Universitat de Navarra de Madrid:

"Si el diagnòstic és precoç, el tractament simplement consisteix a extreure la pròtesi i la càpsula que l'envolta, i la majoria de pacients ja no necessiten més tractaments. Si es complica, però, ja requereix altres tipus de tractament, com la quimioteràpia, i el pronòstic ja no és tan bo."

Ara ja es registren tots els casos per estudiar-los amb més profunditat.

Notícia relacionada: Càncer de mama, nous avenços i bones perspectives, al Congrés Europeu de Barcelona

De moment, s'han trobat aquests limfomes relacionats amb tot tipus de pròtesis, tot i que més freqüentment amb les que tenen la superfície texturada. Se n'han trobat tant en dones que feia des de gairebé trenta anys que es van operar, com en dones que només fa dos anys que porten les pròtesis.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut