Barcelona

Detecten a Catalunya una substància prohibida al Regne Unit després d'haver causat algunes morts

Una nova droga s'ha detectat a Catalunya. Es tracta de la mefedrona, una substància il·legalitzada al Regne Unit que pot arribar a causar la mort. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'ONG Energy Control, especialitzada en l'anàlisi de drogues, ha alertat que el principal risc d'aquesta substància és que encara està poc estudiada i que els consumidors desconeixen els efectes secundaris que provoca.

Actualitzat
El passat 16 d'abril, el Regne Unit va prohibir la mefedrona després que es relacionés amb la mort de 25 persones al país. Ara, aquesta substància s'ha detectat al territori català.

Segons Núria Calzada, la coordinadora de l'ONG Energy Control, especialitzada en l'anàlisi de drogues en espais d'oci, la mefedrona és a Catalunya des d'aquest mes de gener. Calzada ha explicat que, tot i que encara se'n desconeixen amb seguretat els efectes secundaris, la mefedrona causa una baixada dràstica dels globus blancs a la sang i debilita el sistema immunològic, facilitant l'aparició d'infeccions. Aquesta manca de globus blancs pot derivar en una neutropènia, una malaltia que és reversible però que s'ha de tractar farmacològicament.

Calzada també ha assegurat que un altre dels perills de la mefedrona és que és molt addictiva i que, un cop passats els seus efectes, provoca una forta depressió que fa que els consumidors en tornin a prendre de seguida, per evitar tenir aquesta sensació de tristesa.

La mefedrona és un estimulant que acostuma a prendre's barrejat amb la ketamina, l'anestèsic dels cavalls, i que es pot trobar en pols o en pastilles, que és el format en què es ven a través d'internet. La majoria de pàgines webs ofereixen aquesta substància com a fertilitzant per a plantes.

D'altra banda, l'ONG també ha explicat que, darrerament, s'ha detectat l'ús del levamisole, un producte adulterat, en la cocaïna. El levamisole és un fàrmac utilitzat pels veterinaris per eliminar les infeccions parasitàries i que pot provocar greus problemes de salut en els humans.

La cocaïna adulterada amb levamisole s'ha detectat no només a Europa, sinó també a l'Amèrica Llatina.
Anar al contingut