La cascada de Hukou del riu Groc, al comtat de Jixian, està parcialment congelada. (Foto: Reuters)
La cascada de Hukou del riu Groc, al comtat de Jixian, està parcialment congelada. (Foto: Reuters)
Pequín

Detectada una placa de gel d'uns 480 quilòmetres al riu Groc que posa en alerta la Xina

Els responsables de control d'inundacions a la Xina es troben en estat d'alerta. El motiu és la detecció d'una placa de gel d'uns 480 quilòmetres al riu Groc, el segon més llarg del país, i el sisè riu més extens del món amb 5.464 quilòmetres de longitud. El tram glaçat es va formar al pas del riu per la regió de Mongòlia interior, situada al nord de la Xina. La placa amenaça de causar problemes si més endavant topa amb altres zones congelades del riu, quan avanci cap al curs baix i s'apropi a la desembocadura al mar Groc.

Actualitzat
Aquest tipus de gelades al riu Groc es produeixen també altres anys, tot i que els meteoròlegs van advertir que enguany han arribat amb alguns dies d'anticipació en relació amb la mitjana establerta entre el 1970 i el 2005. Quan aquestes gelades són més perilloses és a l'inici i al final de l'hivern, ja que poden bloquejar el curs del riu i provocar que es desbordi.

Aquest no és un riu qualsevol per als xinesos, ja que consideren que a les aigües del riu Groc hi va néixer la seva civilització. El riu transcorre per bona part del nord de la Xina i es tracta d'un dels corrents d'aigua que més vegades s'ha desbordat al llarg de la història del país asiàtic, causant importats mortaldats. És per aquest passat catastròfic que els habitants del país acostumen a parlar del riu Groc com "la pena de la Xina".
Anar al contingut