Barcelona

Desxifren l'epigenoma humà

Aquest treball de més de 500 científics d'arreu del món permet entendre com funcionen les cèl·lules sanes, però també les afectades per diverses malalties, com, per exemple, el càncer

RedaccióActualitzat

El treball coordinat de més de 500 investigadors d'una vintena de països de tot el món acaba de donar el seu fruit. S'acaben de publicar simultàniament 41 articles científics amb les seves conclusions, totes centrades en l'epigenoma humà. Fins ara sabíem que el gens poden patir mutacions i desenvolupar una malaltia; ara s'ha anat més enllà i s'ha estudiat l'epigenoma, un dels responsables de donar a cada cèl·lula la seva funció específica.

És el resultat de sis anys d'investigacions de més de mig miler de científics d'una vintena de països de tot el món, entre els quals n'hi ha de catalans. Una fita equiparable a quan es va aconseguir desxifrar el genoma humà, segons investigadors com Elías Campo, director de recerca de l'Hospital Clínic IDIBAPS.

Hi ha pocs esforços de la comunitat científica d'una forma tan coordinada internacionalment en tots els països, d'una envergadura sense precedents. I òbviament, aquests treballs, l'important és que contenen una enorme quantitat d'informació, que servirà per aprofundir molt més en tots aquests problemes que estem abordant.

Els científics europeus s'han centrat a investigar les cèl·lules de la sang i la resta de països ho han fet en òrgans com la mama o el pulmó. Han estudiat les cèl·lules sanes com les afectades per diverses malalties per intentar resoldre com es desenvolupa, per exemple, un càncer. 

Per què una persona desenvolupa un limfoma i una altra no? I per què en alguns pacients aquest càncer del sistema immunològic és més agressiu que en d'altres, i fins i tot incurable? Aquestes són les dues grans incògnites que ha pogut resoldre l'equip d'investigadors de l'Hospital Clínic. Han analitzat minuciosament tots els canvis dels epigenomes en cèl·lules canceroses, amb una precisió que no s'havia aconseguit fins ara, tal com explica Iñaki Martín-Subero, coordinador grup epigenòmica Hospital Clínic IDIBAPS.

L'epigenètica té un avantatge: és reversible. El trobar o identificar les regions del genoma que canvien o s'activen específicament en el càncer és el primer pas per desenvolupar una teràpia que sigui més específica per revertir l'epigenètica d'aquestes regions, aquest és el potencial.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut