València

Destapant la corrupció: Clara Tirado i Mireia Mollà, les diputades valencianes que van permetre destapar el "cas Cooperació-Blasco"

#DestapantlaCorrupció

Actualitzat

Les diputades valencianes Clara Tirado, del PSPV, i Mireia Mollà, de Compromís, van permetre destapar el "cas Cooperació", conegut també com a "cas Blasco". Van rebre dos anònims amb projectes de cooperació sospitosos. En el de Tirado, es descrivia com s'havien desviat fons destinats a construir un pou d'aigua a Nicaragua per comprar immobles.

"Te n'adones que eren empreses i ONG fantasma de recent creació i de personal que, a més, estava creuat: les persones que formaven part de l'ONG formaven part de les empreses"

En el pendrive de Mollà hi havia correus electrònics, arxius, fotos i comptes bancaris. Indicis d'una trama ja consolidada que rebia informació privilegiada de la conselleria:

"Sé com es reparteixen aquests diners en les empreses. Això ho veig en aaquests papers. On acaben els diners els doners? No ho tenia documentat. Això ha estat la fiscalia i la policia".

La col·laboració entre totes dues va portar l'exconseller Rafael Blasco i tot el seu equip a ser jutjat i condemnat. En aquest sentit, Mollà ha destacat:

"Hem estat diputades des del primer moment, des del 2007, i estàvem compartint una guerra"

Tirado ha assegurat que després de la denúncia es va sentir amenaçada i que la van advertir del perill que corria perquè Blasco era un "tipus perillós". També ha explicat que va escoltar com Augusto César Tauroni, bon amic de Blasco, li deia a l'exconseller què havien de fer amb Mollà:

"Li va dir Tauroni a Blasco –amics des de sempre - en una conversa: 'Què fem amb la Mireia? La violem o algo així' . Personalment vaig rebre una amenaça del seu entorn que em van dir que havia de tenir por física a Blasco, que no me'n refiés, que era un tipus perillós, que era un mafiós en tota regla. Per a mi, va ser encara un doble repte. Superar els entrebancs que la pròpia investigació podien dur i els entrebancs psicològics de la pressió que tens d'una feina que estàs fent contra una persona que està considerada l'arquitecte de la corrupció del PP en aquesta comunitat. El totpoderós Blasco, era considerat així".

Mollà també denuncia les pressions del PP:

"Em cridava l'atenció quan deia els membres del PP em deien: 'Vostès no permeten la presumpció d'innocència. L'estan atacant'. Ja, però és que jo sóc denunciant. No puc donar la presumpció d'innocència algú que estic denunciant per robar els diners de valencians i valencianes de la cooperació internacional".

Hi ha dues peces més per les que Blasco ha de tornar a ser jutjat.  Per Tirado, l'exconseller administra silencis i està convençuda que el "cas Cooperació" només és un primer tast de tot el que s'amaga al darrera:

 "Sempre he pensat que Blasco administrava silencis i els continua administrant. Crec que això només és la punta de l'iceberg, de tot el que sortirà i encara no ha sortit.

Mollà, per la seva banda, admet que, si no l'haguessin denunciat, Blasco no estaria a la presó.

"És la nostra labor. Si no ho haguéssim fet, no estaria Blasco a la presó"

En aquest sentit, Tirado assegura que no va dubtar "en absolut" denunciar el cas a la fiscalia

"Jo vaig trobar el camí de la fiscalia. No sé si algú en un moment determinat s'ha pogut trobar amb documentació susceptible de ser denunciada en una fiscalia. Jo la vaig tenir a les meves mans i no vaig dubtar en absolut".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut