La número dos del PSOE, Elena Valenciano, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
La número dos del PSOE, Elena Valenciano, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Després de la sentència de Ruz sobre Bárcenas, l'oposició veu "més raons que mai " perquè Rajoy dimiteixi i li exigeix una nova compareixença al Congrés

Després que el jutge Pablo Ruz ha confirmat els cobraments il·legals sobre el "cas Bárcenas" i una comptabilitat B al PP, els partits de l'oposició han mostrat la seva indignació davant les mentides del govern de Rajoy. Per això demanen una nova compareixença del president i, en el cas d'ICV, la seva dimissió.

RedaccióActualitzat

Després que el jutge Pablo Ruz ha confirmat els cobraments il·legals sobre el "cas Bárcenas" i una comptabilitat B al PP, els partits de l'oposició han mostrat la seva indignació davant les mentides del govern de Rajoy. Per això demanen una nova compareixença del president i, en el cas d'ICV, la seva dimissió.

"El PP ha mentit des del minut u"

Parlar del "miracle Montoro" és per a la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, una nova mentida de la dreta, i més, quan el govern espanyol està a punt de tornar a fer una "volta de rosca al coll dels treballadors". "Hi ha moltes dretes al món que no menteixen", ha dit Valenciano, "perquè es pot ser de dretes i no ser mentider, però quina mala sort que ens ha tocat la dreta reaccionària i mentidera que representa el PP", ha assegurat. Així, la número dos del PSOE ha recordat que els populars "han mentit des del minut u, en campanya, en cada pressupost i en tot moment".

Pel que fa al finançament irregular del PP denunciat pel jutge Ruz, Valenciano ha exigit a Mariano Rajoy "que torni al Parlament a dir la veritat al cent per cent" i ha subratllat que ara, no només es tracta "de la paraula de Rajoy contra la paraula de Bárcenas, o la paraula de De Cospedal contra la paraula de Bárcenas", sinó que "ho ha dit un jutge".

Modificar el reglament perquè sigui Rajoy qui contesti

Després de l'escàndol que ha provocat el "cas Bárcenas", el PSOE ho té clar; vol modificar el reglament de la cambra baixa per obligar al president del govern espanyol a contestar les interpel·lacions que els grups dirigeixen directament a ell, sense poder derivar la resposta a un altre membre de l'executiu. La proposta també reclama que les mocions de reprovació del president o algun dels seus ministres per "haver faltat a la veritat en seu parlamentària" es debatin en un termini màxim de 24 hores des de la presentació.

Cayo Lara veu "més raons que mai" perquè Rajoy dimiteixi

Per la seva banda, el coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, ha afirmat que "avui hi ha més raons que mai perquè dimiteixi el govern, amb el senyor Rajoy al capdavant".

En declaracions als periodistes abans de participar en la manifestació convocada a Madrid contra les retallades i el canvi de les pensions, Lara ha destacat que l'escrit del jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, posa de manifest que el de Rajoy "és el govern de la mentida".

Tal com també ha fet la dirigent socialista, Lara ha insistit en que Rajoy "va mentir als representants de la sobirania popular" quan va negar al Congrés la comptabilitat B que ara el jutge veu confirmada. Després de conèixer aquesta informació, IU va demanar també, tal com han fet els socialistes, una compareixença del president Rajoy al Congrés, ja que el govern "ja no té cap credibilitat" i el seu únic objectiu, segons ha dit és "tapar la trama de corrupció immensa que durant anys està convivint" amb el PP.
 
Lara, però, ha descartat la presentació d'una moció de censura al govern, ja que creu que aquest tipus d'iniciatives s'han de presentar, efectivament, "quan es pot fer fora a un executiu".
  
Joan Coscubiela, diputat d'ICV al Congrés, ha dit per la seva banda que Rajoy no pot continuar "ni un minut més" al capdavant de l'executiu espanyol després de la sentència del jutge Ruz, ja que "té indicis molt clars d'haver estat protagonista actiu, passiu i còmplice necessari d'un delicte molt important", ha afirmat en declaracions als mitjans a l'Hospitalet del Llobregat.

Coscubiela també ha assenyalat la gran urgència perquè el president Rajoy doni explicacions a la Cambra Baixa. "Rajoy ha de comparèixer i ha d'explicar com, amb indicis tan evidents de comptabilitat B, ho continua negant. En un país democràtic normal hauria dimitit fa temps", ha assenyalat.
 

Anar al contingut