Desnonats amb clàusules sòl reclamen als jutjats recuperar casa seva o una compensació

Jordina MolasActualitzat

Un jutjat de Las Palmas ha obert la porta a aturar desnonaments quan la hipoteca inclou una clàusula sòl considerada abusiva. A Barcelona, molts advocats fa setmanes que treballen en casos com aquest. 

El gran interrogant és saber què passa quan el banc ja ha executat la hipoteca per impagament i el client afectat ha perdut casa seva.

Davant de la dificultat de recuperar el pis, una opció és reclamar una compensació econòmica, segons l'advocat Gregori Ferrer, o bé rebaixar l'import del deute que encara els reclama l'entitat.

Tot ve d'una sentència del Tribunal Europeu del 21 de desembre, que confirma que, si un jutge considera abusiva una clàusula sòl, el banc ha de retornar tots els diners des del primer dia que es va signar el contracte (no nomes a partir de la sentència del Tribunal Suprem del 9 de maig de 2013, que establia jurisprudència).

Què han de fer els afectats per les clàusules terra per cobrar els diners?

Advocades com Verónica Dávalos, que ja ha guanyat una sentència al Tribunal Europeu de Justícia sobre clàusules abusives, ha presentat des de Nadal més d'una vintena de demandes de desnonats que acudeixen als jutjats a reclamar una compensació.

El argument dels advocats és que, sense la clàusula sòl, la quota hipotecària hauria estat més baixa, i el client afectat podria haver intentat continuar pagant. O, si més no, l'import total del deute pendent seria menor, i el client afectat hauria tingut més marge per buscar amb el banc fórmules alternatives per tornar el préstec.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut