Un batalló de l'exèrcit de Mali desfila pels Camps Elisis. (Foto: EFE)
Un batalló de l'exèrcit de Mali desfila pels Camps Elisis. (Foto: EFE)
París

Desfilada polèmica de 13 excolònies a la festa nacional de França

França ha viscut la tradicional desfilada del 14 de juliol, la festa nacional, amb polèmica per la participació a l'acte de 13 excolònies. Curiosament, l'Elisi ha justificat la decisió de convidar aquests 13 països africans per destacar els "vincles especials" que hi té França, coincidint amb el 50è aniversari de la independència de la majoria de països, i ha negat que es tracti d'un acte de nostàlgia colonialista. La vigília de la festa, diverses ONG es van manifestar a París per denunciar la presència a la desfilada de "criminals i culpables de violacions dels drets humans", amb referència als soldats de, per exemple, el Togo i el Congo.

Actualitzat
El Benín, Burkina Faso, el Camerun, el Congo, el Gabon, Madagascar, Mali, Mauritània, el Níger, la República Centreafricana, el Senegal, el Txad, el Togo i la Costa d'Ivori han estat els països convidats a la desfilada, encara que l'últim ha anat a París sense soldats. 

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha seguit la desfilada acompanyat dels presidents del Camerun i Burkina Faso i les respectives primeres dames. En total, 4.400 soldats francesos i africans han desfilat pels Camps Elisis, a estones sota la pluja. 

La presència de les excolònies també ha rebut crítiques del Partit Socialista, que ha criticat "l'ambigüitat d'haver optat per una desfilada militar" per commemorar la independència de les nacions africanes. 

Aquest 14 de juliol també ha estat diferent dels precedents perquè, a causa de la crisi, s'ha suprimit la festa que es feia al palau de l'Elisi.
Anar al contingut