Madrid

Desencallat a Madrid el procés de retorn dels "papers de Salamanca"

El retorn dels "papers" de l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca a Catalunya s'ha desencallat en la primera reunió de la Comissió Mixta Estat-Generalitat, creada fa dos anys per pactar la tornada dels documents catalans. S'ha acordat que abans d'acabar el juliol siguin lliurats al govern català set lligalls de papers oficials pendents de retorn des que les primeres caixes van tornar fa més de dos anys. S'ha fixat també un calendari de treball per començar a identificar els documents, fons documentals i altres efectes que s'enviaran a Catalunya. L'Ajuntament de Salamanca, però, ja ha anunciat que no es quedarà sense fer res davant d'aquest acord. Amenaça amb un recurs.

Actualitzat
El consistori castellanolleonès ha tardat poques hores a reaccionar als acords de la primera reunió de la Comissió Mixta. En concret ha anunciat que recorrerà la sortida de set noves caixes dels fons de l'Arxiu davant l'Audiència Nacional aquest mateix mes. Al·lega que abans de qualsevol moviment cal un informe del plenari del Centre Documental de la Memòria. Si no hi ha plenari, hi haurà recurs.

Les set caixes de la discòrdia, que van romandre en els fons de l'Arxiu després de la primera devolució a Catalunya, contenen documents que, segons l'Ajuntament de Salamanca, no van pertànyer mai a la Generalitat ni als seus organismes depenents. Es tracta, diuen, de documentació de jutjats i que, per tant, no poden retornar-se ara a Catalunya perquè incomplirien la "llei que va autoritzar el desmembrament de l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola".

A part de l'acord sobre aquestes set caixes, la Comissió Mixta s'ha emplaçat a una reunió del grup de treball per dijous que ve, en què s'establiran els terminis dels treballs de valoració i digitalització dels papers de particulars i entitats, continguts en 1.500 caixes de documents pendents de tornar a Catalunya.

La comissió està formada per Rogelio Blanco, director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura; Josep Maria Carreté, director general de Patrimoni Cultural; Severiano Hernández Vicente, sotsdirector general dels Arxius Estatals, i Ramon Alberch Fugueras, sotsdirector general d'Arxius i Gestió Documental de la Generalitat.
Anar al contingut