Barcelona

Desconvocades les vagues de diumenge i dilluns de Pasqua als peatges d'Acesa i Aucat

Finalment no hi haurà vaga als peatges que depenen d'Acesa i Aucat aquest diumenge i dilluns de Pasqua. Els treballadors de les concessionàries d'autopistes han votat a favor de la proposta que direcció i comitè d'empresa han rebut de la Generalitat, que ha fet de mitjancera en el conflicte. El conflicte laboral es manté, però l'acord permet continuar negociant les condicions laborals i desconvocar les aturades anunciades per diumenge i dilluns.

Actualitzat
A diferència del que va passar en alguns peatges en la primera fase de l'"operació sortida" de Setmana Santa, a l'hora de tornar no s'aixecaran les barreres. O, com a mínim, no serà per la vaga dels treballadors dels peatges. Hores i hores de negociacions han permès anunciar la desconvocatòria de la vaga, aquest dijous al vespre.

Els treballadors, reunits en assemblea, han acceptat "unànimement" la proposta de la Generalitat, que ha acostat posicions entre l'empresa i els sindicats, segons ha confirmat a Catalunya Ràdio Joan Muntada, secretari general de la secció sindical de la UGT a Acesa. 

L'acord inclou qüestions com la conversió de contractes temporals en fixos, un calendari de vacances que permeti conciliar feina i família i aspectes econòmics vinculats a una pòlissa d'assegurances. Les dues parts en tornaran a parlar a partir del 14 d'abril, per concretar l'acord.

La primera tongada de vagues als peatges va ser el cap de setmana passat, divendres i dissabte, coincidint amb l'inici de l'"operació sortida". El seguiment va ser desigual, "nul" segons les concessionàries. No hi va haver cap col·lapse ni cues perquè les empreses van decidir aixecar barreres allà on fos necessari. 
 
Acesa i Aucat són concessionàries dels peatges de l'AP-2, l'AP-7 tant a l'Alt Empordà com al Tarragonès, la C-33, la C-32 tant al Maresme com al Garraf i al Baix Penedès i la C-31.

Preacord de matinada

Les parts han acceptat de matinada després d'una nova reunió maratoniana la proposta de mediació del govern per desencallar el conflicte laboral que mantenen i desconvocar les aturades previstes als peatges coincidint amb la tornada de Setmana Santa.

Els termes exactes del document no han transcendit, però d'entrada passen per aturar les protestes i continuar negociant el conveni. Els contactes es van reprendre després que dimecres de matinada va acabar sense acord una reunió de més de 18 hores, que van mantenir amb la mediació de la Generalitat.

La consellera de Treball, Mar Serna, va demanar responsabilitat a les dues parts per desencallar el conflicte i assegurava que el seu departament mantindria els contactes amb les parts fins a darrera hora. Precisament els contactes s'han reprès amb la mediació de la Generalitat tot i que Treball no preveia dimecres una altra reunió.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut