Indonèsia

Descobreixen una granota sense pulmons que respira a través de la pell

Una expedició de biòlegs de la Universitat Nacional de Singapur ha descobert una granota sense pulmons que respira a través de la pell com a conseqüència d'un procés d'adaptació al seu peculiar entorn natural. L'han anomenat "Barbie", com a diminutiu del seu nom científic "Barbourula kalimantanesis", i presenta un cos aixafat i uns ulls sortits per veure-hi fora de l'aigua mentre neda.

Actualitzat
La primera espècie de granota sense pulmons ha estat descoberta en una zona remota de l'illa de Borneo, al nord d'Indonèsia, per una expedició de biòlegs de la Universitat Nacional de Singapur. El descobriment suposa un important pas en l'estudi de l'evolució.

Aquesta granota aquàtica, anomenada "Barbie", com a diminutiu del seu nom científic "Barbourula kalimantanesis", respira a través de la pell, presenta un cos aixafat, taques grogues i negres i uns ulls sortits que li permeten veure-hi fora de l'aigua mentre neda.

Els científics que han fet el descobriment treballen pensant que la capacitat d'aquesta granota per respirar a través de la pell és la conseqüència d'un procés d'adaptació al seu peculiar entorn natural, que compta amb ràpids corrents d'aigua freda rics en oxigen. A més, els especialistes especulen que l'absència de pulmons facilita que l'animal no floti a l'aigua i es mogui més còmodament als rius on habita.

Així, aquesta granota és un dels estranys amfibis que no té pulmons, com algunes espècies de salamandres i algun membre de la família de les Gymnophiona o Cecílies. El descobriment pot ajudar els científics en l'estudi dels factors ambientals que encoratgen l'evolució de les espècies.

La primera vegada que un científic es va trobar amb aquesta espècie de granota va ser fa trenta anys, però llavors no es van adonar que l'animal no tenia pulmons i respirava a través de la pell.
Anar al contingut