El capó reial (SEO/Birdlife)
El capó reial (SEO/Birdlife)
Barcelona

Descobreixen que un ocell del delta de l'Ebre menja cargol poma

La presència de l'ocell podria ajudar a controlar les zones que el cargol poma ha envaït fa poc

RedaccióActualitzat

Un estudi de SEO/Birdlife ha descobert que un ocell del delta de l'Ebre, el capó reial, es menja el cargol poma. El descobriment dóna esperances de poder contenir l'expansió d'aquesta espècie de cargol invasora, tan perjudicial per als arrossars.

La primera pista que el capó reial menjava cargol poma es va tenir la primavera passada gràcies a l'observació i les fotografies d'un pagès de la zona. Però com que es necessitava saber si era un fet anecdòtic o habitual, SEO/Birdlife en va encarregar un estudi a l'investigador Albert Bertolero, que va trobar que el 50% de la dieta d'aquest ocell és cargol poma.

Aquest descobriment no significa que el capó reial sol pugui tenir efectes importants en els camps infestats de cargol poma, però, en canvi, pot ser una gran ajuda a les zones d'invasió recent i és una mostra de la reacció d'un ecosistema quan hi entra una espècie exòtica.

Gràcies a aquest estudi, ara se sap que hi ha un depredador més del cargol poma, que se suma als ja coneguts: la carpa, l'ànec collverd, la rata  i la gavina.

Afortunadament, la població de capó reial al delta de l'Ebre, que hi va arribar a finals del segle passat procedent de Doñana, ha crescut molt en els últims anys. Ha passat de 500 exemplars el 2009 als prop de 4.000 censats el gener passat. Un creixement degut a l'expansió cap al nord, possiblement relacionada amb el canvi climàtic. Actualment també se'n veuen al Llobregat i a l'Empordà.

Els autors creuen que aquest estudi pot contribuir a dissenyar una gestió del Delta que tingui en compte la lluita biològica contra el cargol poma.

 

 

 

Anar al contingut