La síndrome es pot gestar durant l'embaràs (Wikimedia Commons)
La síndrome es pot gestar durant l'embaràs (Wikimedia Commons)

Descobreixen què provoca l'ovari poliquístic, la causa d'infertilitat més comuna en dones

Xavier DuranActualitzat

L'exposició en excés del fetus a una hormona pot provocar la síndrome de l'ovari poliquístic, la causa més comuna d'infertilitat en dones. La troballa ja ha permès curar la malaltia en ratolins. A finals d'any s'iniciarà una prova clínica en dones.

Paolo Giacobini, de l'Institut Nacional de França de Salut i Recerca Mèdica (INSERM), i els seus col·legues han publicat els resultats a la revista "Nature Medicine".  

Segons quins criteris de diagnòstic s'utilitzin, la síndrome afecta entre el 5 i el 18% de les dones. D'aquestes, tres quartes parts tenen problemes d'infertilitat. Es caracteritza per nivells elevats de testosterona -hormona masculina-, quists en els ovaris, cicle menstrual irregular i problemes en la regulació del nivell de glucosa a la sang. Alguns s'assemblen molt als de l'endometriosi i per això tots dos problemes es poden confondre.

Els investigadors varen observar que les dones embarassades que patien la síndrome tenien uns nivells un trenta per cent més elevats de l'hormona antimülleriana, que segreguen els fol·licles ovàrics. Com que la síndrome es repeteix sovint en membres de la mateixa família, van voler esbrinar si aquesta hormona podia provocar la seva aparició.

Així, van injectar un excés de l'hormona en ratolins prenyats. La descendència mostrava molts dels símptomes que caracteritzen la síndrome de l'ovari poliquístic. La pubertat es retardava i tenien dificultats en quedar embarassades.

Un fàrmac efectiu

Els investigadors van anar més lluny i van administrar als ratolins cetrorelix, un fàrmac que normalment s'utilitza per controlar els nivells hormonals en dones sotmeses a fertilització in vitro. Els símptomes van desaparèixer.

Ara l'equip vol dur a terme una prova clínica administrant cetrorelix a dones amb la síndrome i observar si té el mateix efecte guaridor. Esperen començar-la aquest mateix any.

Si la causant fos l'hormona antimülleriana s'explicaria per què no s'ha trobat, de moment, una causa genètica del trastorn, tot i que moltes dones que el pateixen tenen filles amb la síndrome.

També explicaria per què moltes de les malaltes queden embarassades al voltant dels 40 anys. La raó seria que, com en totes les dones, els nivells d'aquesta hormona es van reduint amb l'edat. En el cas de les dones sanes, això comporta menys probabilitats de quedar-se embarassades. Però entre les que pateixen la síndrome comportaria que l'hormona arribés als nivells adients per quedar embarassades.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut