Madrid

Descobreixen que certs polímers aplicats a superfícies maten el virus de la grip en cinc minuts

Certs polímers insolubles en aigua i amb càrregues positives poden matar en cinc minuts i amb un cent per cent d'efectivitat virus com el de la grip i bacteris en contacte. Aquesta és la descoberta d'un grup de científics que han publicat els resultats de la seva investigació a la revista "PNAS". L'equip investigador ha indicat que així es podria prevenir la propagació d'un virus cobrint objectes comuns amb compostos que inactivessin els virus. Segons els científics, el virus de la grip es propaga per via aèria en gotícules que emet la persona infectada quan esternuda i que contenen el virus que es diposita en objectes comuns, facilitant el contagi de persones en contacte.

Actualitzat
L'espanyol Luis Álvarez de Cienfuegos, un dels científics involucrats en aquesta investigació, ha explicat que l'objectiu de l'estudi era obtenir superfícies sòlides com vidre que presentessin activitat bactericida i concretament virucida per fer front "al virus de la grip". Aleshores es va descobrir que certs polímers insolubles en aigua i càrregues positives, com N, N-dodecil, metil-polietilenamna, PEI, en ser utilitzats per recobrir superfícies podien matar bacteris en entrar-hi en contacte.

Segons el científic, aquest efecte es deu a la ruptura de la membrana lipídica que recobreix el bacteri amb la consegüent lisi o ruptura de la cèl·lula per part d'aquestes cadenes polimèriques. Com que el virus de la grip també està recobert per una membrana lipídica "pensem que aquests mateixos polímers serien capaços d'interaccionar amb el virus inactivant-lo", ha explicat. Així s'ha comprovat que les superfícies recobertes amb aquests compostos a la vegada que bactericides són altament virucides, i maten el virus de la grip amb un cent per cent d'efectivitat en només cinc minuts.

Aquests compostos polimèrics s'apliquen a les superfícies com es pot aplicar pintura i "en el nostre cas en concret, hem fet servir el vidre, sobre el qual hem dipositat el compost per mitjà d'un bastonet", ha dit.

"És important que aquests polímers siguin insolubles en aigua o que no es desprenguin en contacte amb aquesta, ja que així es possibilita que aquestes superfícies siguin reutilitzables, que tinguin activitat bactericida i virucida indefinida, i puguin ser utilitzades per recobrir exteriors", ha conclòs el científic. 
Anar al contingut