Murals barrocs del segle XVIII a l'església de Butsènit d'Urgell, a la Noguera
Murals barrocs del segle XVIII a l'església de Butsènit d'Urgell, a la Noguera
Butsènit d'Urgell

Una petita església de la Noguera amagava un conjunt de murals del s. XVIII

Unes obres de millora han posat al descobert un tresor barroc. Les pintures més importants s'han descobert en dues capelles, però les primeres cates revelen que n'hi ha a bona part de l'església

RedaccióActualitzat

Unes obres de millora en una petita església de la Noguera han posat al descobert importants murals barrocs del segle XVIII. L'església de Butsènit d'Urgell fa uns 20 dies que està tancada al públic. Després d'arreglar la teulada, s'havia de pintar i aquestes obres de millora han posat al descobert aquestes pintures murals. En un, s'observa una cara i també hi ha data, 1761.

Els experts consideren que es tracta de pintures d'un gran valor, com ha constatat Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya:

"A Catalunya, pintures representant retaules no n'hi ha gaires, no en coneixem gaires. Al Pallars Jussà, n'hi ha en un poble, i a Navata també, però són bastant excepcionals al nostre país.


Tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat ja s'han desplaçat fins a l'església per fer-ne una primera avaluació.

Les pintures més importants s'han descobert en dues capelles del temple però les primeres cates han revelat que n'hi ha a bona part de l'església. També hi ha motius barrocs al sostre de la nau central.

Ni el rector ni els veïns d'aquest petit poble de 200 habitants es podien imaginar el que s'hi amagava. El mateix rector, Ramon Solé, ho celebrava:

"Jo m'imaginava l'església pintada en el moment actual maca i lluent, però no, resulta que no ha quedat així, sinó que quedarà extraordinària."

Ara es busca el finançament per restaurar aquestes pintures i el rector avança què farà:

"Els mossens diuen que en sabem molt, de demanar quartos; doncs ho intentarem."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut