Una tècnica aplicada en vacunes contra la Covid seria útil contra l'esclerosi múltiple
Els malalts amb esclerosi múltiple necessiten fer rehabilitació per recuperar mobilitat

Descobreixen la relació entre la flora intestinal i l'origen de l'esclerosi múltiple

Una proteïna que compartim gairebé idèntica els humans i un bacteri de l'intestí seria responsable de desencadenar la malaltia

Mònica BertranActualitzat

Una investigació suïssa, liderada per una investigadora catalana, ha descobert que la flora intestinal té un paper més important del que es creia a l'hora de desencadenar l'esclerosi múltiple. A partir d'aquí, ja s'estan buscant noves maneres d'atacar la malaltia.

Fa anys que s'investiga la relació entre la flora intestinal i l'esclerosi múltiple, una malaltia neurodegenerativa en què el sistema immunitari juga un paper clau.

Ara, un equip d'investigació suís ha vist que un responsable d'activar les cèl·lules immunitàries perquè ataquin les neurones seria un trosset d'una proteïna que compartim gairebé idèntica els humans i uns bacteris que tenim a l'intestí, segons han publicat a la revista "Science Translational Medicine".

 

 

Mireia Sospedra, directora de la Unitat d'Immunoneurologia i Esclerosi Múltiple de l'Hospital Universitari de Zuric:


"Aquestes cèl·lules del sistema immunitari reconeixen primer aquesta proteïna en bacteris de l'intestí, s'activen i després migren al cervell; allà reconeixen la proteïna humana, comencen una resposta immune que porta a inflamació i, finalment, al desenvolupament de la malaltia."

Això passa en el 40% dels pacients. Carmen Espejo és investigadora de la Vall d'Hebron, que ha col·laborat en aquest estudi per confirmar la troballa en ratolins.

"El que busquem és confirmar que és l'antigen responsable que el sistema immune s'activi i que es desenvolupi la malaltia."

 

 

Aquest paper de la flora intestinal fa pensar que el que mengem podria servir per fer certa prevenció de l'esclerosi múltiple, o fins i tot per reduir la inflamació que la provoca.

El que els investigadors asseguren és que la dieta no pot, en cap cas, curar del tot la malaltia, per ara incurable.

A principis de l'any que ve, aquests resultats s'inclouran en un assaig clínic d'una nova teràpia. Es tracta de reeducar el sistema immunitari perquè reconegui aquest trosset de proteïna com a "bo", de manera que no ataqui el teixit cerebral.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut