Barcelona

Descobreixen el gen responsable del càncer de fetge

La gran esperança que aporta aquesta troballa és que es podrà buscar un medicament per rebaixar l'activitat d'una proteïna que empitjora el pronòstic dels malalts.

RedaccióActualitzat

Gràcies a 280 peixos zebra, els investigadors han pogut descobrir un gen responsable del càncer de fetge. Van utilizar aquests peixos com a model animal en lloc de ratolins.

En combinació amb l'anàlisi de dades de tumors humans, han vist que el 50% dels malalts amb càncer de fetge tenen una sobreexpressió molt elevada d'una proteïna. Són, precisament, els pacients que tenen la malaltia en un estat més avançat i, per tant, pitjor pronòstic.

"Aquesta proteïna bàsicament crea un caos en la regulació de l'expressió dels gens, i això fa que les cèl·lules tinguin una inestabilitat cromosòmica i comencin a reproduir-se incontroladament i produeixen el càncer", segons explica Josep Maria Llovet, del Grup d'Oncologia Hepàtica de l'Hospital Clínic.

La gran esperança que aporta aquesta troballa és que es podrà buscar un medicament per rebaixar l'activitat d'aquesta proteïna.

Els científics ja han demostrat que la droga que estan investigant funciona a nivell experimental, però es tardarà encara anys per poder-la provar en humans.

És un tractament molt necessari, perquè actualment només hi ha una medicació efectiva per als càncers de fetge avançats.

Aquest estudi l'ha liderat l'hospital Mount Sinai de Nova York. Allà s'han fet els estudis experimentals amb el peix zebra. I aquí, al Clínic, l'anàlisi del genoma dels tumors dels malalts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut