Barcelona

Descobreixen com portar la immunoteràpia directament a les cèl·lules tumorals

Investigadors de la Vall d'Hebron aconsegueixen una teràpia contra un tipus de càncer de mama

Actualitzat

Un equip del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ha demostrat l'eficàcia d'un fàrmac, provat en ratolins amb sang de pacients malaltes, que serveix per combatre un tipus de càncer de mama en pacients que no responen a altres tractaments. Aquest fàrmac actua a partir d'immunoteràpia dirigida directament a les cèl·lules tumorals.

Aquest nou fàrmac funciona com un imant que fa que el sistema immunitari de la mateixa pacient sigui atret per cèl·lules tumorals, s'hi dirigeixi directament i les ataqui sense que afecti la resta de cèl·lules sanes.

 


Les cèl·lules del sistema immunitari (en blau) són guiades específicament pel fàrmac cap a les cèl·lules tumorals (en marró) (Imatge: VHIO)

 

El sistema immunitari és adequat sobretot per lluitar contra la malaltia quan està disseminada. Aquestes teràpies s'estan demostrant cada cop més eficaces en càncers avançats i metàstasis que, en general, es mostren resistents a diferents teràpies, com la quimioteràpia. En aquests casos de resistència, el tumor no respon a tractaments existents i es propaga, cosa que fa que les pacients es quedin sense opcions terapèutiques.

Notícia relacionada: El Nobel de Medicina premia la recerca sobre immunoteràpia del càncer

Les pacients que es podran beneficiar d'aquesta teràpia són les que tenen el tumor de mama anomenat HER2+ i es calcula que són 1 de cada 4 dones amb càncer de mama.

Joaquín Arribas lidera aquest treball que es publica a la revista Science Translational Medicine:

"Encara que aparentment i d'entrada no hi hagi gaires pacients que se'n puguin beneficiar, la veritat és que les que ho facin podrien obtenir un enorme benefici. Aquesta és, precisament, la filosofia de les teràpies més personalitzades, anar a oferir teràpies molt específiques a col·lectius de pacients que no es beneficien d'altres tractaments. I és que, encara que el 70% de les pacients amb càncer de mama HER2+ s'estan curant, hi ha un 30% que no ho fan i que ara podran tenir una opció."

Notícia relacionada: Descobreixen en quins tumors pot ser efectiva la immunoteràpia contra el càncer

Per arribar fins aquí han calgut 10 anys de feina. Primer es va descobrir la proteïna que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals i no està en cap tipus de cèl·lula sana. Aquest descobriment va obrir la porta a començar a desenvolupar un tractament. Un cop identificat, s'ha desenvolupat un fàrmac que funciona com un imant.

Notícia relacionada: La revolució de la immunoteràpia ja funciona en un 30% dels càncers

Ara, que ha acabat la fase preclínica amb ratolins, començarà el procés per adaptar el fàrmac per a persones, cosa que segons Joaquín Arribas no hauria de trigar gaire. En un any es poden començar a fer assajos clínics en dones malaltes.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut