Lima

Descobreixen al Perú una mòmia en perfecte estat del que podria ser una dona guerrera de fa 1.700 anys

La mòmia del que podria ser una dona guerrera de fa 1.700 anys ha estat descoberta en perfecte estat de conservació al Perú. Es tracta de la mòmia millor conservada de la cultura Moche. Els arqueòlegs la van descobrir l'any passat, a nord de la costa peruana, prop de la ciutat de Trujillo. La Societat National Geographic n'ha difós la informació, que es publicarà en el proper número de la revista "National Geographic".

Actualitzat

"Vaig poder veure a través dels rajos X un tros de pelvis i clarament es tractava d'una dona", ha manifestat l'antropòleg John Verano, de la Universitat de Tulane, a Loisiana, que participa en el projecte arqueològic.

El cos momificat de la dona va ser trobat al costat d'una piràmide anomenada "Huaca Cao Viejo", un lloc que va estar abandonat durant diversos segles.

La mòmia, una dona que va morir quan tenia gairebé 30 anys, va ser trobada amb les restes d'una adolescent i coberta per 18 collarets d'or, plata, quars i turquesa, així com de diademes i corones de coure daurat. També hi havia armes, com garrots i llançafletxes.

Per estudiar la mòmia i treure-la del seu envoltori, els arqueòlegs van haver de treure primer l'esquelet de la nena que estava al seu costat. "Hi havia una corda lligada al seu coll. Aquella nena va ser escanyada", ha explicat l'antropòleg, i ha afegit que es va tractar d'un sacrifici ceremonial, un acte comú en les cultures andines.

Quan els arqueòlegs van aconseguir posar al descobert el cos de la mòmia, van trobar que la seva pell estava virtualment intacta. El cos s'havia momificat ràpidament a causa que el lloc estava protegit de la pluja. Els braços i altres parts del cos de la dona havien estat coberts per complexos tatuatges i cicatrius óssies han revelat que havia donat a llum almenys un cop.

La presència d'artesania d'or i d'altres joies, amb les armes de guerra, ha plantejat un misteri per als arqueòlegs, especialment pel fet que la mòmia és una dona. "Potser va ser una guerrera, o potser els garrots i els llançafletxes eren símbols de poder", ha explicat Verano.

Aquest és el primer cop que s'identifica una mòmia de la qual podria haver estat una dona guerrera.

Anar al contingut