Barcelona

Descobert el mecanisme que porta les cèl·lules d'un tumor a provocar metàstasi

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya confirmen que la clau és la unió de dues proteïnes

RedaccióActualitzat

Un equip de científics de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya ha descobert el mecanisme pel qual les cèl·lules d'un tumor cancerós s'expandeixen i provoquen una metàstasi. L'estudi, que representa una descoberta mundial, demostra que dues proteïnes, que fins ara es pensava que no podien unir-se, s'enganxen i impulsen la propagació de les cèl·lules malignes.

 

 

L'investigador principal de l'informe, Xavier Trepat, explica com interaccionen aquestes dues proteïnes: 

"Aquestes proteïnes s'havien descrit des de feia molt temps. El que no era gens clar és que es poguessin unir entre elles. Us les heu d'imaginar com uns ganxos que són a la superfície de les cèl·lules i que permeten que s'enganxin. La major part de la comunitat científica pensava que no es podien unir. Sí que ho fan i permeten aquesta transmissió." 

 

L'estudi demostra, d'una banda, que les cèl·lules del tumor per si soles no són invasives, sinó que fan servir unes altres cèl·lules, anomenades fibroblasts, per moure's. Aquests fibroblasts són capaços de crear túnels en els teixits i, d'aquesta manera, expandir-se per altres parts del cos.

Els investigadors han mostrat per primera vegada com els fibroblasts arrosseguen les cèl·lules de càncer fora del tumor per promoure la metàstasi. L'informe es publica en portada a la revista científica "Nature Cell Biology". 

 

♦ La metàstasi necessita greixos per poder actuar

 

♦ Descobreixen que les cèl·lules tumorals hibernen i provoquen metàstasi

 

A partir d'aquest descobriment, els investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya ja han començat els contactes amb dos laboratoris farmacèutics per intentar dissenyar fàrmacs que evitin aquesta unió de les proteïnes i, per tant, evitin la metàstasi. Es tracta de la farmacèutica catalana Ferrer i la companyia de bioinformàtica Mind the Byte. L'estudi l'ha promogut, principalment, l'Obra Social La Caixa.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut