Desarticulada una banda que estafava empreses proveïdores de menjar i begudes

La policia ha desarticulat un grup que estafava empreses proveïdores de menjar i begudes. Hi ha hagut dotze detencions, quatre a Barcelona, tres a Osca i cinc a Saragossa, des d'on actuava el cap de la banda, un home de 70 anys. S'han recuperat unes 500 tones de sucre, tonyina i mantega, 22.000 ampolles de vi, cava i licors i 15.000 litres d'oli, que la banda volia revendre al mercat negre. Els productes els havien aconseguit pel mètode del natzarè, estafant les empreses proveïdores.
Desarticulada una banda que estafava empreses proveïdores de menjar i begudes
Barcelona, Osca i Saragossa

Desarticulada una banda que estafava empreses proveïdores de menjar i begudes

La policia ha desarticulat un grup que estafava empreses proveïdores de menjar i begudes. Hi ha hagut dotze detencions, quatre a Barcelona, tres a Osca i cinc a Saragossa, des d'on actuava el cap de la banda, un home de 70 anys. S'han recuperat unes 500 tones de sucre, tonyina i mantega, 22.000 ampolles de vi, cava i licors i 15.000 litres d'oli, que la banda volia revendre al mercat negre. Els productes els havien aconseguit pel mètode del natzarè, estafant les empreses proveïdores.
Actualitzat
La policia ha desarticulat a Barcelona, Saragossa i Osca una banda d'estafadors capitanejada per un "veterà" de 70 anys que cometia grans estafes mitjançant el mètode del natzarè, que consisteix a comprar a pagament diferit, vendre la mercaderia i desaparèixer abans d'abonar les factures. En l'operació hi han participat agents del Grup d'Estafes de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, del Grup de Delinqüència Organitzada de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de Saragossa i de la Brigada Provincial de la Policia Judicial d'Osca i s'han detingut dotze persones. La investigació es va iniciar després de les denúncies de deu empreses comercials que havien estat víctimes d'aquest grup de presumptes estafadors. "Es va tenir coneixement de l'existència d'un grup organitzat dedicat a la compra de productes alimentaris, entre els quals hi havia sucre, oli, begudes alcohòliques (vi, cava, whisky, etc.) tonyina, formatges, mantega, etc., per mitjà d'una empresa ubicada a Saragossa", ha explicat un portaveu policial. Aquests productes havien estat emmagatzemats en naus comercials, on estaven fins que es comercialitzaven a nom d'empreses fictícies, o bé a nom d'empreses ja constituïdes, però que havien estat utilitzades sense el consentiment dels seus titulars. També a nom d'aquestes empreses, el grup d'estafadors llogava les naus comercials per a l'allotjament del gènere adquirit, i elaboraven factures de càrrec que havien estat entregades als compradors de bona fe. El "modus operandi" de la banda sempre era el mateix: en primer lloc, constituïen una empresa o n'adquirien una que es trobés en precària situació econòmica i que no tingués activitat comercial, i obrien un compte bancari a nom de l'empresa on ingressaven diners en metàl·lic per donar la sensació de solvència. La policia destaca que aquestes empreses normalment es dedicaven a la comercialització de productes de fàcil venda i que tenen molta acceptació en el mercat, com productes alimentaris (entre els quals hi havia productes carnis i embotits, formatges, peixos, mariscos, congelats, olis, begudes alcohòliques, etc.). El pas següent de la banda era la captació dels possibles establiments proveïdors d'aquells productes que pretenien comercialitzar. Una vegada captades les empreses proveïdores, sol·licitaven les primeres comandes de gènere, distribuïdes en petites partides els imports de les quals oscil·laven entre els 600 i els 3.000 euros i que eren abonats sense cap tipus de complicació, per donar sensació de solvència i guanyar-se la confiança del proveïdor. Una vegada obtinguda la confiança de la casa productora, els estafadors feien les comandes fortes per imports de diversos milers d'euros, per pagar a 30, 60 o 90 dies. Passat aquest període de temps, els presumptes estafadors abandonaven el domicili social de l'empresa sense deixar cap rastre del seu nou parador i deixaven nombroses factures impagades i nombroses empreses proveïdores estafades. En l'operació, els agents han recuperat 439.500 quilos de sucre; 20.450 ampolles de vi de Rioja de diverses marques; 1.100 ampolles de cava de diverses marques; 400 ampolles de licors; 120 ampolles de whisky, 3.500 quilos de tonyina; 40 caixes de tonyina en bosses d'un quilo; 42 pernils; 9 caixes d'embotits; 14.500 litres d'oli; 27.000 quilos de llard de porc i 3.900 de mantega.