Un carrer completament desert a Wuhan, el 25 de gener
Un carrer completament desert a Wuhan, el 25 de gener (Reuters)

Desapareixen dos bloguers que informaven des de Wuhan dels efectes del coronavirus

Fang Bin i Chen Qiushi eren de les poques veus que explicaven la situació des de la ciutat, en quarantena des de fa setmanes

Actualitzat

Wuhan és actualment una ciutat d'11 milions d'habitants amb els carrers deserts. L'epicentre del coronavirus és una urbs en quarantena: el govern xinès ha prohibit entrar-hi i sortir-ne. No hi funcionen ni metros, ni autobusos, ni trens de llarga distància i s'han tancat l'aeroport i les principals estacions.

Sense periodistes a la zona, és molt difícil saber exactament què passa a Wuhan. Els bloguers Fang Bin i Chen Qiushi eren de les poques veus que explicaven la situació des de la ciutat. Cap dels dos treballava de periodista, però penjaven a la xarxa vídeos i fotos des de Wuhan, informacions que de seguida van acumular milers de visites. A hores d'ara, però, tots dos han desaparegut.

 

Una autopista que porta a l'aeroport Tianhe de Wuhan, completament deserta
Una autopista que porta a l'aeroport Tianhe de Wuhan, completament deserta (Reuters)

 

Fang és un empresari que va començar a penjar vídeos a YouTube (una plataforma prohibida a la Xina, a la qual només s'hi pot accedir a través de VPN, xarxes privades virtuals) per "informar sobre la situació real a la ciutat".

Un vídeo que va penjar l'1 de febrer va ser el que va fer que milers de persones el comencessin a seguir. A les imatges, Fang assegurava (a partir del minut 2:36) que hi havia vuit cadàvers en un minibus aparcat davant d'un hospital de Wuhan:

 

 

Segons va explicar ell mateix, la policia el va anar a buscar aquell mateix dia i, després d'interrogar-lo, el van deixar en llibertat. Des del 9 de febrer, però, no se'n sap res.

"The New York Times" explica que els darrers vídeos que va penjar Fang tenien un contingut "explícitament polític rarament vist a l'interior de la Xina". El seu últim vídeo mostrava un breu missatge a favor de la "resistència ciutadana".

 

 

Per la seva banda, Chen és un advocat especialitzat en drets humans que ja era conegut entre els activistes prodemocràcia. Segons la BBC, va viatjar a Wuhan a finals de gener amb l'objectiu de "documentar el que realment està passant". A la ciutat, Chen va entrevistar ciutadans que havien perdut familiars.

 

Imatge del bloguer Chen Qiushi, que informava des de Wuhan, actualment desaparegut
Imatge del bloguer Chen Qiushi, que informava des de Wuhan, actualment desaparegut

 

Tots els seus comptes en xarxes socials xineses, com WeChat, s'han esborrat, acusat de difondre rumors. Al seu perfil de Twitter, gestionat per un amic, el 6 de febrer s'hi va penjar un vídeo de la seva mare explicant que el seu fill havia desaparegut el dia anterior:

 

 

Davant la crisi del coronavirus, la Xina ha extremat el control perquè el malestar ciutadà no cristal·litzi en un desafiament al Partit Comunista. El cas més clar és el del metge Li Wenliang, l'oftalmòleg que va alertar de la malaltia i que va ser censurat acusat d'haver difós "falsos rumors". Li Wenliang va morir la setmana passada, després d'haver-se contagiat del coronavirus.

 

Un memorial per al metge Li Wenliang, mort a causa del coronavirus
Un memorial per al metge Li Wenliang, mort a causa del coronavirus (Reuters / Stringer)

 

Per ara, Pequín no ha fet cap declaració oficial sobre Fang i Chen.

ONGs com Amnistia Internacional sí que han denunciat que, en la gestió de la crisi del coronavirus, "persones intentant compartir informació sobre la malaltia a les xarxes socials han estat assenyalats pel govern xinès" i citava específicament els casos de Fang i Chen.

"Si bé refutar afirmacions falses sobre el virus és crucial, tancar el contingut legítim periodístic i de xarxes socials en aquest tema no serveix per a cap objectiu de salut pública"

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
Anar al contingut