Barcelona

"Des d'aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia república"

Però Franco, acabada la guerra civil, va substituir la inscripció del monument republicà per una altra on s'homenatjava la ràdio.

RedaccióActualitzat
Era el 14 d'abril del 31. Just dos anys després, es va voler recordar la proclamació de la república amb un monument al peu de l'antena de Radio Barcelona que va difondre la notícia. A la placa del monument s'hi llegia això: "Des d'aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia república." Però Franco, acabada la guerra civil, va substituir la inscripció del monument republicà per una altra on s'homenatjava la ràdio. Una mutilació que ha durat 74 anys, fins que aquest diumenge, s'ha reinaugurat el monument original.

I per restituir la inscripció d'una manera exacta a l'original han comptat amb un document inesperat i molt oportú: una fotografia que la comissió de la dignitat va adquirir fa tot just un mes. Formava part d'un fons, el fons Argelers, de 1400 negatius de fotografies de la guerra civil fetes per un soldat fotògraf que va acabar refugiat a França. Fotos que han estat ocultes fins ara.

Aquest és el primer d'una sèrie de monuments republicans que es volen restituir a Barcelona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut