Toni Soler i Jair Domínguez se solidaritzen amb Dani Mateo
Toni Soler i Jair Domínguez se solidaritzen amb Dani Mateo

Denúncies, boicots comercials i amenaces contra Dani Mateo pel gag de la bandera

El programa s'ha disculpat, però el protagonista del gag diu que la polèmica reforça la validesa de la broma

RedaccióActualitzat

La polèmica pel gag del programa de la Sexta "El intermedio" amb una bandera espanyola com a protagonista continua viva gairebé una setmana després.

Les crítiques s'han centrat en el periodista, còmic i presentador Dani Mateo, que va ser el que es va mocar amb la bandera. La polèmica ha continuat amb la petició de boicot a les empreses que s'anuncien, patrocinen o col·laboren amb el programa.

"Intolerable, ofensiu i innacceptable"

Aquest boicot, alimentat des de les xarxes socials, ha aconseguit que algunes d'aquestes empreses hagin anunciat que abandonen el programa. És el cas d'Álvaro Moreno, una empresa andalusa que vesteix els presentadors del programa, que ha decidit deixar de fer-ho.

En el comunicat en què ho han fet públic, els responsables de l'empresa han qualificat el gag d'"intolerable, ofensiu i innacceptable":

 

També un altre anunciant del programa, la clínica oftalmològica Baviera, ha dit que retirarà la publicitat perquè, han dit, "no podem defensar expressions com les realitzades per Dani Mateo":

 

"Gag fallit", "disculpes sinceres"

Les pressions han fet el seu efecte: aquest dilluns el presentador d'"El Intermedio", José Miguel Monzón, més conegut com El Gran Wyoming, s'ha disculpat durant el programa:

"El Intermedio vol subratllar que no hi havia intencionalitat política ni cap posicionament editorial al darrere: era només humor. Però si la broma no ha funcionat, si en comptes de provocar riures ha generat crispació social, és evident que es tracta d'un gag fallit i per tant no tenim problemes a demanar disculpes sinceres a tots aquells que s'hagin sentit ofesos."

 


Després de dir això, Monzón ha lamentat les "injustícies provocades per la polèmica, sobretot l'"acarnissament" del qual està sent objecte Mateo.

 

Insults i amenaces a Mateo i la seva parella

Mateo ha rebut insults a les xarxes socials i també amenaces. Una de destacada i curiosa la va generar Javier Celaya, conseller de Cultura pel PP de la ciutat autònoma de Ceuta.

Celaya, que es dona la circumstància que és cosí de Mariano Rajoy, va fer un comentari en un post de Facebook d'un periodista local en el qual suggeria que potser pagaria 1.000 euros a qui li "trenqués la cara" a Mateo:

 

El PSOE ha reclamat el cessament o la dimissió de Celaya per aquest comentari. També la parella de Mateo, la model Yasmina Paiman, ha denunciat haver rebut amenaces i insults a través de les xarxes socials, sobretot al seu compte d'Instagram.

Un sindicat policial vol denunciar Mateo

Per la seva banda un sindicat minoritari de la Policia Nacional, Alternativa Sindical de Policia, ha anunciat que té la intenció de denunciar Dani Mateo per "l'ofensa a Espanya, els seus símbols i per tant a tota la societat democràtica".

Segons els responsables d'aquest sindicat, a Mateo se li pot aplicar l'article 543 del Codi Penal, dedicat als ultratges a Espanya:

"Les ofenses o ultratges de paraula, per escrit o de fet a Espanya, les seves comunitats autònomes o els seus símbols o emblemes, efectuats amb publicitat, es castigaran amb la pena de multa de set a dotze mesos."

És l'últim article del títol XXI del Codi Penal dedicat als delictes contra la Constitució. Aquest delicte es va introduir a Espanya el 1906 en l'anomenada llei de jurisdiccions, i el 1928 es va incorporar al Codi Penal.

"Ens matarem"

Aquest dilluns Mateo ha dit en un programa de ràdio que ell només va representar un gag que algú altre va escriure, i que el va trobar graciós perquè denunciava com de "caldejats estan els ànims".

En contradicció amb la declaració oficial del programa llegida per Monzón, Mateo ha assegurat que la polèmica està reforçant la validesa del gag:

"Això que m'està passant és com la forma de corroborar que la direcció que apuntava el gag d''El Intermedio' era la correcta: que ens matarem, que estem posant els símbols per sobre de les persones i que ens matarem."

A l'"Està passant" es moquen amb una bandera catalana

Aquest dilluns, i coincidint amb les disculpes d'"El Intermedio", al programa de TV3 "Està passant" es van solidaritzar amb Mateo i ho van fer imitant el gag, però amb una bandera catalana:

  

 

ARXIVAT A:
TelevisióLlibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut