Pròxim Orient

Denuncien que Israel continua la construcció d'assentaments als territoris palestins

Israel estaria ampliant els assentaments per a colons malgrat la represa de les converses de pau amb l'Autoritat Nacional Palestina, els informes oficials parlarien d'un fals alentiement en la construcció; una entitat ha denunciat aquesta setmana que el ritme d'aparició de nous assentaments gairebé dobla el de l'any passat.

RedaccióActualitzat

Israel estaria ampliant els assentaments per a colons malgrat la represa de les converses de pau amb l'Autoritat Nacional Palestina. Una ONG denuncia que els informes oficials parlaren d'un fals alentiment en la construcció. Asseguren que el ritme d'aparició de nous assentaments gairebé dobla el de l'any passat.

Segons l'organització israeliana "Peace now",  els habitatges finalitzats als assentaments del terroris ocupats han proliferat un 70% respecte l'any passat. En total, son 1.700 nous habitatges els que s'estan construint a Cisjordània. A més, hi ha escoles, sinagogues i guarderies que s'han construït en zones fora de les recollides a la Iniciativa de Ginebra. Per tot plegat, membres de l'ONG qualifiquen de falsa la "moratòria de construcció" declarada pel govern israelià.

Un exemple d'aquesta situació és l'assentament d'Efrat, a 12 quilòmetres al sud de Jerusalem, entre les ciutats palestines d'Hebron i Betlem. Té uns 8.000 habitants. L'últim any s'ha ampliat cap al nord i les obres de noves cases continuen. Hagit Ofran, membre de Peace Now, diu que aquesta situació és "com donar una bufetada als palestins quan les dues parts seuen a la taula on suposadament negocien la pau. És com si dues persones negocien com repartir-se una pizza i una d'elles continua menjant".

Efrat està rodejat d'altres assentaments pels quatre punts cardinals, alguns ja tenen anys; d'altres s'han acabat d'instal·lar. En un possible acord amb els palestins, Israel pretén que tota aquesta àrea es quedi dins el seu territori. Tal com es recull d'un habitant d'aquest assentament: "Ningú a Israel creu que als palestins se'ls donarà ni un sol metre d'aquesta terra, sigui quin sigui l'acord. No hi ha raons, doncs, per no construir en aquestes zones, que de totes les maneres seran d'Israel, de la terra d'Israel, per sempre."

L'ONG israeliana Peace Now també diu que, tot i que els assentaments han destruït la confiança entre palestins i israelians, no s'ha vist afectada la solució dels dos estats, perquè, encara que en els 20 anys que fa que es van firmar els acords d'Oslo, el nombre de colònies jueves s'ha triplicat, la majoria, diuen, s'han construït en terres palestines que es poden intercanviar fàcilment amb Israel.

L'organització basa el seu estudi en imatges aèries de la zona i en un recompte de tots els habitatges que s'han començat a construir o ja estan acabats a cada assentament.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut