Incineradora Sant Adrià de Besòs
Incineradora Sant Adrià de Besòs
Sant Adrià de Besòs

Denuncien l'alt nivell d'emissions de la incineradora del Besòs i demanen tancar-la

Tersa, de titularitat pública, formada per l'Àrea Metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona, assegura que compleix les normatives vigents

RedaccióActualitzat

Els veïns de Sant Adrià, Badalona i Barcelona reclamen que es tanqui la incineradora del Besòs. Denuncien que el nivell d'emissions augmenta el risc de patir càncer, però l'empresa ho nega i assegura que compleix la normativa.

Associacions de veïns de Sant Adrià, Badalona i Barcelona volen anar al gra i s'han unit per fer front a la contaminació mediambiental que pateix, segons diuen, l'àrea de la desembocadura del Besòs i el front marítim. Apunten que el trànsit rodat a les Rondes i, sobretot, l'activitat industrial de la incineradora fan que hi hagi uns nivells de dioxines molt alts.

 

Silvina Frucella, portaveu de la plataforma veinal Airenet explica:

"Els organismes de control tampoc funcionen, perquè sabem que el 16 i 17 de juliol hi va haver un accident en el que Tersa va començar a contaminar i com que no aconseguia resoldre el problema va desconnectar els mesuradors i això és il·legal".

La plataforma compta amb un altre argument: els estudis científics de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Han estudiat l'activitat de la planta des de l'any 2000 i la conclusió és contundent: les emissions en l'aire són, com a mínim, deu vegades superiors a les d'altres llocs de Catalunya.

Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia Universitat Rovira i Virgili explica:

"Això comporta, d'entrada, uns riscos de càncer molt superiors i uns ambients en dioxines que no haurien de ser admissibles de cap de les maneres".

L'estudi també critica que la normativa mediambiental hauria de ser més exigent.

Josep Lluís Domingo afegeix:

"La legislació europea, que és la que apliquem a Catalunya, també és molt tova pel que fa a exigències, ja que només reclama mesures d'emissions tres o quatre cops a l'any. És obvi que totes les compleixen, si no, les tancarien".

Tersa és una empresa cent per cent de titularitat pública, formada per l'Àrea Metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona. Asseguren que compleixen i han complert sempre totes les normatives vigents i que tenen controls externs que ho confirmen.

 

A la vista d'informes tècnics contradictoris, l'Ajuntament de Barcelona ha demanat dos estudis. Un a l'Agència de Salut Pública perquè compari les taxes de malalts de càncer a la zona d'influència amb les d'altres poblacions. Estarà llest d'aquí uns tres mesos.

L'altre l'ha demanat al Consell Superior d'Investigacions Científiques, perquè analitzi l'emissió de partícules a l'aire i el sòl. Aquest trigarà un any.

Anar al contingut