Sobrecost del sepeli de la seva mare perquè al geriàtric on va morir el van redirigir a una funerària que ell no volia
Sobrecost del sepeli de la seva mare perquè al geriàtric on va morir el van redirigir a una funerària que ell no volia
Barcelona

Paga 5.000 euros més perquè el geriàtric li imposa una funerària

Les funeràries petites denuncien contractes d'exclusivitat de grans funeràries amb hospitals i geriàtrics per tenir el monopoli de recollida de difunts i encarir el servei que paguen les famílies

Mireia PratsActualitzat

L'associació de petits funeraris Esfune denuncia que les funeràries grans paguen comissions als hospitals per tenir l'exclusiva de la recollida de difunts. Asseguren que la majoria d'hospitals i geriàtrics recomanen una única funerària a les famílies, i, per tant, estan permetent el monopoli i els preus elevats per la falta de competència i encarint la factura final de les famílies.

En definitiva, denuncien que cada vegada ho tenen més difícil per fer-se un lloc en el mercat i diuen que els costa diners, amenaces i, fins i tot, sabotatges.

Esfune ha presentat per quarta vegada la instància per aquests presumptes contractes d'exclusivitat entre grans funeràries i hospitals a l'Ajuntament de Barcelona. En el redactat, en concret, es pot llegir que serien els anomenats "contractes de recollida"  entre certes funeràries i hospitals, geriàtrics i centres sociosanitaris, segons ha explicat el seu president, Aureli Sánchez:

"És una font d'obtenir clients mitjançant aquests contractes que nosaltres hem denunciat davant de l'Ajuntament. Que actuï immediatament perquè ens trobem amb associats nostres que tenen problemes quan van a hospitals perquè no els volen entregar el cadàver".

Els petits funeraris es queixen que això està passant a tot el territori. És el cas de la Paula González, funerària de la Vall d'Aran, que diu que no pot ni entrar a l'Hospital Arnau de Vilanova:

"A l'Hospital Arnau de Vilanova no em deixen entrar. Ni a mi, ni a cap funerari petit, perquè tenen una exclusivitat amb la funerària d'aquí, de la capital, de Lleida. La família ha de pagar sí o sí i no se'ls dona altres oportunitats".

Per la seva banda, el director de l'Hospital Arnau de Vilanova, Jaume Vilalta, admet l'error d'haver actuat per inèrcia:

"Sí que és possible i admeto algun error que per inèrcia s'hagi dirigit a la Lleidetana, i demano disculpes per l'error. Estic segur que després les funeràries ja es deuen haver posat d'acord." 

Entre funeraris, però, els acords són molt complicats. Fa més de 20 anys que el mercat està liberalitzat però el sector continua obertament enfrontat. Paula González explica la situació:

"Això és un càrtel. Sembla un càrtel, o sigui, has de pagar per aquí, amenaces per allà... He parlat amb funeraris que no volen sortir a parlar per aquí. Perquè tenen por de les represàlies."

Amenaces i sabotejos per voler trencar el monopoli funerari

La Paula denuncia que fins i tot l'han arribat a amenaçar, a sabotejar-li les seves petites instal·lacions i a posar-li pals a les rodes constantment, i tot per voler trencar el monopoli funerari de la seva zona.

L'Autoritat Catalana de la Competència ja ha obert alguns expedients i fins i tot ha sancionat amb multes molt elevades algunes funeràries que s'ha demostrat que recorrien a aquesta pràctica il·legal.

Actualment, els preus de les comissions que cobren els hospitals són 400 euros per cada cadàver assegurat i 800 pel no assegurat.

Paga més de 5.000 euros de sobrecost pel sepeli de la seva mare

Justament, aquestes pràctiques il·legals perjudiquen les famílies dels difunts, que veuen com la factura del sepeli els puja moltíssim. A Santa Coloma de Gramenet un home denuncia que va pagar un sobrepreu de 5.000 euros perquè al geriàtric on va morir la seva mare el van redirigir a una funerària que ell no volia. 

La seva mare, la Pascuala, era de Santa Coloma de Gramenet, però va morir en un centre sociosanitari de Barcelona. Quan el seu fill, Manuel Monterde, va voler fer els tràmits funeraris per enterrar-la a la seva ciutat, no se'n va sortir com havia previst. Assegura que una infermera li va dir que l'única alternativa de funerària que tenia era la de Sancho de Ávila, a Barcelona.

"I reacciono immediatament i dic: 'Perdoni? Nosaltres som veïns de Santa Coloma de Gramenet, hi tinc el meu pare enterrat...' I immediatament m'interromp i em diu: 'No, senyor! La seva mare ha mort a Barcelona i, per tant, ha de cridar Sancho de Ávila'."

El director de l'Àrea Sanitària del Grup Mutuam, Josep Ballester, ha parlat de malentès i ha negat qualsevol tracte exclusiu amb funeràries.

"Estenem perfectament que aquesta persona potser es va sentir mal orientada, ho lamentem moltíssim, però el grup Mutuam, ni ara ni mai, ni amb convenis ni acords verbals tenim cap mena de relació ni amb aquesta ni amb cap altra funerària de Barcelona."

A Barcelona li van cobrar, pel fèretre i pel trasllat, 6.841 euros. I a Santa Coloma, la funerària local li va cobrar els altres serveis: un total de 1.298 euros. El cost total del sepeli de la mare va ser de 8.139 euros. El fet que el Manuel anés primer a Sancho de Ávila li va suposar un sobrecost de més de 5.000 euros.

Manuel Monterde diu que es va sentir enganyat:

"I aquest és el greuge, la ràbia, el sentir-te enganyat. És que vaig pagar dues funeràries en tres hores. Esclar, el sentiment és aquest: 'Com vas ser tan ingenu?' I, perdoneu..., tan gilipolles?"

Ara estudia la possibilitat d'emprendre accions legals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut