Barcelona

Denuncien acords fiscals secrets entre Luxemburg i 340 multinacionals com Apple, Ikea o Amazon per evadir impostos

Les companyies, com Pepsi o Amazon, haurien aconseguit estalviar milers de milions d'euros en impostos als estats on generen beneficis. La CE adverteix que "actuarà" si els acords fiscals no s'ajusten a la normativa

RedaccióActualitzat

Un informe revela acords fiscals secrets entre Luxemburg i 340 multinacionals que els haurien permès estalviar-se milers de milions d'euros en impostos. Els fets es remunten al període entre els anys 2002 i 2010. La denúncia es fonamenta en 28.000 documents obtinguts pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i que publiquen diferents mitjans internacionals com "Le Monde" o "The Guardian", entre d'altres.

Segons l'informe, companyies com ara Apple, Pepsi, Ikea o Amazon s'emparaven en la "tax ruling", en què demanaven al país com serien tractats fiscalment per avançat i obtenir, a més, garanties jurídiques. Les companyies s'haurien aconseguit estalviar milers de milions d'euros en impostos als estats on generen beneficis.

El cas, que alguns mitjans ja anomenen "LuxLeaks", pot complicar els primers passos com a president de la Comissió Europea a Jean-Claude Juncker, ja que era el primer ministre de Luxemburg en el període en què s'haurien firmat aquests acords. El primer ministre actual, Xavier Bettel, ha afirmat que les pràctiques fiscals del gran ducat "respecten les regles internacionals".

No obstant, la CE ja ha advertit que "actuarà" si els acords fiscals de Luxemburg amb les multinacionals no s'ajusten a la normativa europea d'ajudes d'Estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut