José Utrera Molina en una imatge d'arxiu al seu despatx.
José Utrera Molina en una imatge d'arxiu al seu despatx.
Madrid

Deneguen l'extradició dels exministres franquistes Martín Villa i Utrera Molina

El jutge Eloy Velasco considera que la Coordinadora Estatal en Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme, CEAQUA, que va demanar la detenció, no està legitimada per fer-ho

Actualitzat

Doble revés de la justícia espanyola a l'argentina en la querella contra els crims del franquisme. L'Audiència Nacional ha rebutjat fer detenir els exministres franquistes Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, tal com demanava la jutge argentina Maria Servini.

La magistrada de Buenos Aires que investiga els crims del franquisme va cursar la sol·licitud de detenció contra Martín Villa i Utrera Molina i 17 exalts càrrecs més de l'administració franquista acusats de crims de la dictadura a través de la Interpol l'octubre passat. Aleshores, l'associació espanyola de suport a la querella argentina va requerir a l'Audiència que fes cas de la Interpol i ordenés els arrestos. 

Però ara el jutge de l'Audiència Eloy Velasco ha arxivat la petició argumentant que el procediment no és l'adequat, que la detenció i entrega s'hauria d'haver tramitat com a procés d'extradició i que això només és competència dels dos governs, l'argentí i l'espanyol.  

Velasco ha considerat que la Coordinadora Estatal en Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme, CEAQUA, que va demanar la detenció, no està legitimada per fer-ho ja que el procediment d'extradició està "vedat" a les associacions ja que és un procés reservat als estats en virtud del Conveni d'Extradició i Assistència Judicial en matèria penal subscrit entre Argentina i España el 1987, així com de la Llei d'Extradició Passiva.

 

Paral·lelament, una altra jutge aliena a l'Audiència Nacional també ha denegat l'exhumació d'una fossa comuna demanada per la jutge argentina María Servini.

Anar al contingut