Un home passeja per davant del logotip de Google a Califòrnia. (Foto: Reuters)
El fet que la seu de Google sigui a Califòrnia dificulta el "dret a l'oblit". (Foto: Reuters)
Madrid

Demanen a la UE que concreti si els ciutadans tenen dret a reclamar a Google "l'oblit digital"

L'Audiència Nacional ha demanat al Tribunal de Justícia de la UE que concreti si els ciutadans tenen dret a reclamar a Google la supressió de dades personals. És la primera vegada que un tribunal planteja el que s'anomena "dret a l'oblit" a les xarxes socials. La justícia espanyola s'enfronta a més d'un centenar de casos que demanen que el cercador esborri el seu rastre digital. Per això, l'Audiència Nacional vol que la Unió fixi doctrina. La resposta de la UE vincularà tots els estats membre on hi hagi casos similars.

RedaccióActualitzat
Què passa si la memòria de Google publica alguna dada del teu passat que no vols que es conegui? Aquesta és la situació en què viuen 130 ciutadans de l'estat espanyol. Han denunciat la companyia del cercador davant l'Audiència Nacional.

Un dels casos denunciats és el d'un home que, tot i que havia solucionat un impagament amb la Seguretat Social, quan teclejava el seu nom al cercador, encara hi apareixia l'enllaç a una notícia on s'assegurava que casa seva se subhastava per deutes amb l'erari públic.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va recollir la queixa d'aquest ciutadà i va demanar a Google que retirés les dades del seu índex de resultats. El problema és que la companyia té la seu a Califòrnia. Fins ara, tots els casos resolts a la Unió s'havien remès als tribunals nord-americans.

L'Audiència Nacional considera que el fet que un ciutadà espanyol hagi d'anar fins als EUA per defensar el seu dret a la protecció de dades el deixa "en una situació d'especial vulnerabilitat". Per això, el Tribunal ha decidit demanar ajuda a Europa per fixar doctrina sobre aquestes situacions. Vol que el Tribunal de Justícia de la UE digui si s'ha de donar la raó als denunciants o a Google.

Si la justícia europea resol la petició de l'Audiència, el resultat vincularà tots els tribunals dels estats membre on hi hagi reclamacions similars.
Anar al contingut