Madrid

Demanen a la UE més regulació del sector alimentari per evitar l'especulació

Les associacions d'agricultors i consumidors demanen que els productes alimentaris bàsics no estiguin en mans dels mercats financers, i exigeixen tant al govern espanyol com a la Unió Europea noves polítiques agràries que acabin amb l'especulació en aquest sector. Aquestes associacions demanen a la UE més regulació i transparència dels mercats agroalimentaris per acabar amb l'especulació creixent i que productes com el sucre, el blat de moro o el cafè deixin d'estar en mans del mercat financer a favor del sector agrícola nacional.

Actualitzat
Productors i consumidors han denunciat l'existència d'una crisi alimentària mundial ocasionada per l'increment de les matèries primeres i els costos de producció agrària i han demanat, tant al govern espanyol com a les autoritats europees, que estableixin noves polítiques en aquest àmbit per garantir l'estabilitat dels preus, segons ha informat la Unió de Consumidors d'Espanya.

El col·lectiu també ha fet referència a l'"especulació alimentària" com una de les causes d'aquesta crisi. Així, ha recalcat que aquests productes han començat a cotitzar en els mercats financers i ha posat com a exemple que CatalunyaCaixa ha llançat un nou dipòsit en el qual opera amb blat de moro, cafè i sucre.

Així mateix, la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha mostrat el seu temor davant l'escassetat de sucre en el mercat espanyol per les noves pujades de preu, ja que entre el gener i el febrer el cost del producte es va incrementar un 16,2%, i ha subratllat que des del 2003 els consumidors han pagat un euro més de mitjana per any per la carn de boví, mentre que els ramaders segueixen percebent el mateix preu.

Les dues organitzacions també han criticat el creixent desequilibri de la cadena comercial agroalimentària que, segons el seu parer, es genera per la posició negociadora de les grans empreses de distribució agroalimentària. A més, han insistit en l'existència de certes pràctiques comercials abusives per part d'aquestes companyies que s'han "aguditzat" amb la crisi econòmica.

Així, han assegurat que la renda del sector agrari espanyol ha caigut un 27,4% des del 2003 i que les despeses de costos de producció agrícoles i ramaders es van incrementar un 5,3% durant el 2010 per la pujada dels pinsos, el gasoil agrari i la factura de la llum. Per això, han considerat que les polítiques que aposten per abaixar els preus tenen "conseqüències nefastes" sobre el teixit productiu agrari espanyol.

Finalment, han demanat al govern espanyol i a les autoritats europees que duguin a terme polítiques agràries que garanteixin l'estabilitat dels preus dels productes agroalimentaris mitjançant els instruments de gestió i regulació dels mercats. Al mateix temps els han demanat que la llei de millora del funcionament de la cadena agroalimentària reculli la regulació de les pràctiques comercials abusives i la vertebració del sector a través d'organitzacions interprofessionals agroalimentàries.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut