Protesta en una església de Banyoles
Protesta en una església de Banyoles
Banyoles

Demanen dos anys de presó per interrompre una missa en defensa de l'avortament

El jove, que s'enfronta amb la pena per un delicte contra la llibertat religiosa, ha dit que no tenia intenció d'ofendre "el sentiment religiós de ningú"

RedaccióActualitzat

Ha començat a l'Audiència de Girona el judici a un jove per un delicte contra la llibertat religiosa. El cas es remunta al 2014, quan un grup de joves van interrompre una missa a la parròquia de Sant Pere de Banyoles i van fer proclames a favor de l'avortament.

La fiscalia demana dos anys de presó per a l'únic jove que va poder identificar en les protestes i va reconèixer la seva implicació. El ministeri públic considera que es van ofendre els sentiments religiosos quan el grup de joves van cridar: "Treieu els rosaris dels nostres ovaris" i altres proclames en contra de la llei antiavortament el 9 de febrer de 2014, mentre desplegaven una pancarta dins d'aquella església de Banyoles.

L'acusat nega que volgués ofendre cap "sentiment religiós"

L'acusat ha mantingut durant la vista oral que la seva intenció no era "ofendre el sentiment religiós de ningú" i que la protesta s'emmarcava en una campanya política contra la Llei de reforma de l'Avortament impulsada pel Govern i per denunciar "el suport i la pressió que l'Església fa en aquest sentit".

"No va passar res, vam repartir fulls volants, van cridar un minut més o menys i ens en vam anar."

L'advocat de l'activista acusat, Benet Salellas, recorda que el jutjat d'instrucció de Girona va arxivar la causa i critica que un fiscal l'hagi tornat a obrir.

"La pròpia fiscalia que, curiosament, no té tanta prioritat en altres temes, en aquest tema va posar un recurs i va insistir-hi fins que finalment ha obert el judici."

La defensa manté que es tracta d'una protesta emparada per la "llibertat d'expressió", per la qual cosa demana l'absolució de l'acusat. Salellas també critica que el codi penal sigui tan extremadament dur a l'hora de castigar aquest tipus de manifestacions:

"Incriminar, per la via penal, aquests actes, quan no hi hagut cap situació pròpiament de violència física, ni cap tipus de dany, ni cap atac contra ningú ,és propi de reaccions que no són democràtiques."

En l'escrit, el fiscal destaca que es van llençar papers en què es criticaven les posicions antiavortistes.

També ha declarat el capellà de la parròquia, que ha explicat que no van denunciar els fets fins que les activistes van penjar el vídeo a Internet.

"Dilluns següent les imatges van sortir penjades a Internet, a partir d'aquí vam creure amb la gent que hi havia a l'església que calia fer la denúncia, que si volien publicitat els podríem ajudar."

La protesta dels joves va obligar parar la missa, que es va reprendre uns minuts després, amb normalitat.

El judici ha quedat vist per a sentència.

 

Anar al contingut