El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a la Moncloa. (EFE)
Madrid

El govern espanyol manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista després dels atacs a Barcelona i Cambrils

El govern espanyol dona per desarticulada la cèl·lula terrorista que ha atemptat a Barcelona i Cambrils

RedaccióActualitzat

La mesa extraordinària de valoració d'amenaça terrorista, reunida aquest dissabte a Madrid, ha decidit mantenir el nivell d'alerta 4 sobre 5 després dels atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils.

El nivell d'alerta terrorista 4 sobre 5 indica un risc alt d'atemptat.

Segons ha anunciat el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, "no es donen les condicions per decretar el nivell 5, que seria d'atemptat imminent". El ministre de l'Interior és l'encarregat de prendre aquesta decisió, després d'analitzar tots els informes que puguin fer els tècnics i responsables de seguretat.

 


 

Espanya es troba des del juny de 2015 en el nivell 4 (risc alt) d'alerta antiterrorista, que suposa "el màxim reforçament dels dispositius de seguretat" i de les capacitats de control i seguiment de tots els organismes implicats. El nivell 4 es va establir al juny del 2015 després dels atacs jihadistes a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia i es va reforçar després dels atemptats de París. Elevar-ho a nivell 5 implicaria recórrer a l'Exèrcit i les Forces Armades i la possibilitat de fer restriccions a l'espai aeri.

Desarticulada la cèl·lula terrorista

El ministre Zoido dona per desarticulada la cèl·lula terrorista que ha atemptat a Barcelona i Cambrils i ha matat 14 persones i més d'un centenar de ferits. Segons Zoido, els experts en la lluita antiterrorista coincideixen en considerar que "a la pràctica la cèl·lula queda totalment desarticulada", amb els terroristes abatuts, els detinguts i els identificats.

A la trobada, que ha presidit el ministre de l'Interior, han assistit el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i els màxims responsables de la lluita antiterrorista a Espanya de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, del CNI, dels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza.

Un cop finalitzada la reunió, el ministre de l'Interior ha anat fins a la Moncloa per informar de les decisions adoptades al president del Govern, Mariano Rajoy. 

També aquest dissabte, tots els partits polítics estan convocats a una reunió del Pacte Antiterrorista a Madrid.

Els 5 nivells d'alerta terrorista

- NIVELL 1 (baix risc) - Les actuacions s'orienten a la "identificació de potencials objectius terroristes", així com el manteniment de mesures de seguretat "genèriques" i evitar situacions de risc futures.

- NIVELL 2 (risc moderat) - Preveu "assegurar un òptim control dels possibles objectius d'atemptat terrorista", salvaguardant el normal desenvolupament de la seva activitat habitual i evitant qualsevol incidència que la impedeixi o dificulti.

- NIVELL 3 (risc mitjà) -  En aquest nivell es fa "un reforçament" del control d'aquests possibles objectius i la "intensificació de l'activitat investigativa i d'intel·ligència per part de les Forces i Cossos de Seguretat".

- NIVELL 4 (risc alt) - Suposa "el màxim reforçament dels dispositius de seguretat"

- NIVELL 5 (màxim) - Comporta mesures de "caràcter excepcional". En aquest últim nivell "es podran sol·licitar els oportuns suports a les Forces Armades". L'exèrcit podrà ser requerit per realitzar tasques de "vigilància i protecció d'infraestructures crítiques" i altres "objectius estratègics" incloent "el reconeixement aeri d'objectius estratègics no urbans". En el nivell 5 també es podrà decretar la "restricció i control de l'espai aeri".

Què passa si s'activa el nivell 5 d'alerta terrorista?

Segons estableix el marc d'actuació dels efectius disponibles que preveu l'Estat Major de la Defensa, el nivell 5 d'alerta antiterrorista implicaria la possibilitat de recórrer a almenys 5.000 militars de reacció ràpida pertanyents al Nucli de la Força Conjunta de les Forces Armades i que actuarien "en l'àmbit nacional".

Si el Ministeri de l'Interior decidís augmentar a 5 el nivell d'alerta, aquest departament informaria al Ministeri de Defensa, que al seu torn traslladaria l'ordre al cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Fernando Alejandre. Aquest donaria instruccions al comandant del Comandament d'Operacions (CMOPS), general Fernando López del Pozo, que és el que dirigiria el desplegament dels efectius.

Encara que existeixen plans de contingència ja dissenyats per a aquestes situacions de màxima alerta, no es coneixen perquè són confidencials. Segons fonts de l'Estat Major de la Defensa, no hi ha un nombre concret de militars previst per a eventualitats com l'actual, sinó que les Forces Armades estarien disponibles pel que s'ordeni des d'Interior.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut