6 manifestacions a Roma
6 manifestacions a Roma
Roma

Defensors i detractors de la UE marxen a Roma després de la cimera del 60 aniversari

Prop de 40 organitzacions simulen el naufragi d'immigrants al riu Tíber, a Roma, per una UE més "humana"

RedaccióActualitzat

Milers d'europeus, partidaris i detractors de la Unió Europea, s'han manifestat aquest dissabte a Roma en la jornada en què acabaven els actes del 60 aniversari del Tractat de Roma, que va donar origen a l'Europa comunitària.

Els líders europeus han celebrat aquesta cita en el Campidoglio, seu de l'ajuntament romà, mentre als carrers de la ciutat s'han organitzat 6 manifestacions, dos a favor i quatre en contra del projecte europeu.

Les concentracions han tingut lloc en diferents punts de la capital i no han pogut accedir al centre, on s'ha fet la cimera, blindat per l'amenaça terrorista i la por de disturbis.

Una de les manifestacions més multitudinàries ha estat la Marxa per Europa, que ha reunit unes 5.000 persones, segons els organitzadors, amb una idea comuna: la defensa d'una UE més solidària i més unida en la gestió del drama migratori, la lluita contra el terrorisme o les desigualtats socials.

Simulen el naufragi d'immigrants al riu Tíber, a Roma, per una UE més "humana"

Organitzacions no Governamentals com Save The Children, Amnistia Internacional i Metges sense Fronteres han col·locat aquest dissabte una patera amb la bandera de la Unió Europea i han simulat un naufragi d'immigrants al riu Tíber, a Roma.

Amb aquesta representació, prop de 40 organitzacions han protagonitzat la protesta batejada amb el nom "Not my Europe" (No la meva Europa), aprofitant la presència a la capital italiana dels líders europeus en els actes del 60 aniversari del Tractat de Roma.

A més de la patera, s'han col·locat a les ribes del riu romà el que semblaven els cossos coberts per llençols de les víctimes d'un naufragi a la Mediterrània, armilles salvavides surant a l'aigua i una gran gàbia que simbolitzava els centres on es tanquen els immigrants a Líbia.

La protesta s'ha fet per "llançar una condemna a les polítiques dels murs i per una Europa més humana i solidària", han explicat els organitzadors:

"Europa podria ser una patera de salvació per a milers de persones a la recerca d'una nova vida, però les polítiques dels murs i els filferros d'espines la converteixen en una fortalesa inabastable. En aquest dia de valors europeus, demanem un canvi de ruta decisiu perquè Europa torni a ser humana i solidària."

En aquesta protesta han participat personalitats de la política com l'excomissària europea i líder radical Emma Bonino, actors com Moni Ovadia o periodistes com Gad Lerner, així com alguns grups musicals.

Els promotors han recordat en un comunicat que l'any passat 5.000 persones van perdre la vida a la Mediterrània per fugir de les guerres i la pobresa i que aquest any ja són 590 els morts i desapareguts que han intentat arribar a Europa.

També han denunciat que 60.000 persones estan bloquejades a les illes gregues a causa de l'acord entre la Unió Europea i Turquia i que són milers els que viuen a Sèrbia en campaments de refugiats superpoblats.

Anar al contingut