Barcelona

Defensen que Catalunya podria ser autosuficient energèticament amb una inversió de 70.000 milions en energies renovables

Se celebra el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, per reflexionar sobre el problema que representa l'ús abusiu de combustibles fòssils i la importància d'optar per energies netes

RedaccióActualitzat

Catalunya pot ser autosuficient energèticament? Segons el vicepresident del col·lectiu per un nou model energètic i social sostenible, Ramon Sans, és possible. Cal una inversió de 70.000 milions d'euros en energies renovables.

En una entrevista al canal 3/24, coincidint amb el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, Sans ha reflexionat sobre el problema que representa l'ús abusiu de combustibles fòssils i la importància d'optar per energies netes.

Sans assegura que Catalunya podria ser autosuficient energèticament i no caldria pagar la factura exterior actual en combustibles.

"Els catalans de factura exterior paguem 8.000 milions d'euros a l'any. Això és el que paguen les empreses per comprar els combustibles. El pressupost de Sanitat és de 6.000 euros. Però amb l'ús final, amb els impostos, és més car: uns 20.000 milions. I el combustible pot pujar. Podem arribar a pagar un bilió d'euros. Ens hem de gastar 70.000 milions i una superfície de l'1,22% del territori català per convertir-ho tot en renovables. Generarem energia elèctrica."

Sans argumenta que aquesta energia es pot emmagatzemar en bateries o mitjançant la compressió d'hidrogen. Reconeix que s'hi ha de treballar, però assegura que és la millor opció pel futur.

Sans ha alertat que el canvi climàtic és una realitat i que si no s'actua amb urgència, està en joc la supervivència del planeta:

"El clima ha canviat d'una manera brutal i està canviant d'una manera acceleradíssima. Què ens pot passar? Si aquest estiu hem arribat a 40 graus, jo recordo que de jove arribàvem a 30. D'aquí deu anys podem arribar a 50 graus. Anem cap a aquí. Per això dic que si no ens hi posem i no ens fem conscients del disbarat que estem fent, ens hi va la supervivència."

Amb l'horitzó del 2020, a partir del Pla de l'Energia i Canvi Climàtic, Catalunya vol potenciar les energies renovables com a opció estratègica de futur, en substitució de les energies fòssils com el petroli. L'objectiu és reduir l'elevada dependència energètica i l'impacte sobre el medi ambient i el canvi climàtic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut