Un processador d'AMD (Reuters)
Un processador d'AMD (Reuters)

Defectes als processadors qüestionen la seguretat de tots els mòbils i ordinadors

Un error de disseny afecta els xips d'Intel i un altre també els d'AMD i ARM. Els sistemes operatius ja s'hi estan adaptant, però es perdrà velocitat

RedaccióActualitzat

El descobriment de dos defectes de disseny en la immensa majoria de processadors dels mòbils i ordinadors comercialitzats al món des del 2003 ha posat en alerta la comunitat informàtica internacional.

El primer, batejat Meltdown –"fusió"- afecta a tots els processadors d'Intel de 64 bits i permet als hackers superar la barrera física de seguretat. El segon, que ha rebut el nom de Spectre, afecta els d'Intel, i també els d'AMD i ARM, els altres dos principals fabricants.

Els sistemes operatius poden tapar-los

L'alerta l'ha donada un article a la revista britànica de tecnologia "The Register", i les empreses de sistemes operatius ja estan treballant en el programari per tapar els defectes.

 

Microsoft ha assegurat que els ordinadors més crítics, els que controlen els servidors d'internet, ja estan protegits i que no els consta que ningú hagi aprofitat els defectes per fer mal. Per la seva banda, l'altre principal fabricant de sistemes operatius, Apple, no ha aclarit si ja té a punt el programari per solucionar-ho.

Spectre, la pitjor amenaça

Un dels investigadors que ha descobert els defectes, Daniel Gruss, de la universitat de Graz, a Àustria, ha assegurat a Reuters que el que només afecta Intel, Meltdown, és possiblement un dels pitjors defectes que s'han descobert mai, però es podrà solucionar de pressa adaptant el programari.

En canvi, i sempre segons Gruss, pel que fa a l'altre defecte, Spectre, que afecta pràcticament a tots els aparells existents, és més difícil que els hackers l'aprofitin però també és més difícil de solucionar amb pedaços al programari. Per això augura que, a mitjà i llarg termini, aquest segon serà un problema més gran que el primer.

Es perdrà velocitat

En tot cas, les adaptacions de programari tindran un efecte secundari que pot ser important: els aparells funcionaran més lents. Segons els càlculs que s'han fet, aquest alentiment serà d'entre el 5% i el 30%, depenent dels aparells i els programes que s'utilitzin.

Intel, però, s'ha afanyat a desmentir aquestes xifres. Segons han assegurat, pel gruix d'usuaris l'alentiment serà molt menor i es podrà anar millorant amb el temps.

 

Anar al contingut