De malviure en un assentament a tenir una vida digna i poder pagar el lloguer

Unes 400 persones malviuen en una seixantena d'assentaments irregulars a Barcelona
De malviure en un assentament a tenir una vida digna i poder pagar el lloguer
Barcelona

De malviure en un assentament a tenir una vida digna i poder pagar el lloguer

Unes 400 persones malviuen en una seixantena d'assentaments irregulars a Barcelona
Redacció Actualitzat
Assentament del Poblenou

Assentament del Poblenou

A Barcelona hi ha 61 assentaments irregulars. La majoria, al voltant de la plaça de les Glòries, just on es fa ara la transformació urbana més ambiciosa de la ciutat. Segons l'Ajuntament, hi ha unes 400 persones que malviuen de la ferralla, en naus abandonades o en barraques d'autoconstrucció. Una xifra que es manté des del 2014.

L'Ajuntament de Barcelona ofereix atenció social als ocupants, però les dificultats per trobar feina i aconseguir papers fa que molts abandonin. De tota manera, hi ha qui se'n surt i aconsegueix refer la seva vida, com el Ricardo i el Morr. Tots dos vivien en l'últim macroassentament que hi ha hagut a la ciutat, el del carrer de Puigcerdà, que va ser desallotjat la matinada del 24 de juliol del 2013.

L'Ajuntament els va oferir un pis provisional i un curs d'hostaleria. Ara tots dos treballen i paguen el seu pis. El Morr explica com se n'ha sortit:

"Ara estem molt bé, la meva dona està treballant, la nena va a l'escola. Ara tenim un pis. Estem molt bé i molt a gust aquí."

El Ricardo admet que mai se n'oblidarà i assegura que hi ha molta gent amb qui conviu actualment que desconeixen el seu passat:

"Mai m'oblidaré d'això. Mai, perquè em va marcar. Hi ha molta gent i els meus amics d'avui en dia que no saben res de la meva vida, que vivia aquí. I a la feina on treballo, tampoc ho saben i de vergonya no en tinc."

 

Tres anys i mig després, el Ricardo i el Morr han tornat al macroassentament del carrer de Puigcerdà, on malvivien 400 persones. Ara és un solar buit i només hi queda alguna paret pintada. El Morr recorda que eren com una gran família:

"Era com una gran família que teníem els amics aquí; amics del Senegal, amics d'aquí i estàvem molt units."

 

 

Un assentament del Poblenou, punt de venda de droga a menors

Els assentaments continuen, però, generant malestar entre els veïns. En un solar del districte de Sant Martí, al costat de la plaça de les Glòries, per exemple, hi malviuen una vintena de persones. Els veïns denuncien que s'ha convertit en un punt de venda de droga a menors.

La Guàrdia Urbana hi ha entrat dos cops, i en la segona operació hi va detenir quatre persones que es dedicaven, suposadament, a vendre haixix i marihuana. Entre els compradors, alumnes dels instituts de la zona.

El Pablo és una de les persones que hi viu. Fa més de set anys que es va instal·lar en aquest solar del Poblenou i diu que n'està fart:

"Estic cansat d'aquesta vida."

El Pablo va venir de Romania amb la seva família i el seu somni és arribar a tenir un pis.

"Pagar cada mes, 100, 200 euros... tinc un sostre, net. Mira com estic ara."

VÍDEOS RELACIONATS