Madrid

De la Vega nega cap compromís concret amb ETA i avança que la setmana que ve Zapatero comunicarà l'inici dels contactes

El govern central nega haver arribat a cap compromís amb ETA. És la resposta de la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, davant la reacció del PP al comunicat de dijous de la banda terrorista en què reclamava gestos concrets a Madrid i París. De la Vega ha avançat que Rodríguez Zapatero compareixerà la setmana que ve al Congrés per comunicar l'inici dels contactes amb la banda terrorista. La vicepresidenta, però, no ha avançat ni la data ni el format d'aquesta compareixença.

Actualitzat
La vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ha sortit al pas de la polèmica generada arran del comunicat que ETA va emetre dimecres demanant als governs espanyol i francès "complir els compromisos" de l'alto el foc. Des d'aquell moment, el Partit Popular ha reclamat insistentment que el govern aclarís si s'havia contret cap compromís i ara, De la Vega, ha assegurat que no n'hi ha cap.

Fins ara, des del govern s'havien pronunciat el ministre de l'Interior i el de Justícia per relativitzar el contingut del comunicat i demanar al PP que no "alimenti" el discurs de la banda. Fins i tot el president de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, havia fet una crida a la calma demanant que no es fessin valoracions aada moment que ETA irrompi en l'escena pública. Fins ara, però, no hi ha hagut una resposta clara de l'executiu. De la Vega l'ha donada i, a més, ha dit que les informacions de què disposa el govern indiquen que el procés va en el bon camí.

El proper pas d'aquest procés de pau és establir contactes amb la banda terrorista. El govern espanyol ja ha manifestat la seva intenció de crear un grup de negociadors per asseure's amb la banda. De moment compta amb el suport explícit de tots els partits amb representació al Congrés dels Diputats, llevat del Partit Popular. Tot i els esforços dels socialistes per sumar el PP al consens, Zapatero encara no ha convocat Rajoy per parlar del tema. El que sí que s'ha fet és avançar a la setmana que ve la compareixença al Congrés per anunciar l'inici dels contactes.
Anar al contingut