Barcelona

De Gispert rectifica i admet que no pot censurar expressions com "Espanya ens roba"

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, rectifica i admet que no té la potestat de censurar al ple determinades expressions com ara "Espanya ens roba". De Gispert va prohibir als diputats de Solidaritat usar aquesta frase a l'ultima sessió plenària. De Gispert ha fet aquestes consideracions a la primera junta de portaveus que ha tingut lloc després de l'últim ple i davant les reaccions que van generar les crides a l'ordre fetes en aquella sessió.

RedaccióActualitzat
La presidenta ha reiterat que va cridar a l'ordre interpretant el que s'havia expressat a les juntes de portaveus de l'11 d'octubre i del 22 de novembre a instàncies del portaveu del subgrup de Ciutadans i del portaveu del grup socialista respectivament, en què es demanava a la presidència que es vetllés perquè en el decurs dels debats s'evitessin expressions com "Espanya ens roba" o "els espanyols són una banda de mafiosos", que alguns diputats havien fet servir en el debat parlamentari.

De Gispert ha defensat davant la mesa i la junta de portaveus la llibertat d'expressió dels diputats i diputades i ha admès que entre les seves funcions per mantenir l'ordre de les discussions i per dirigir els debats amb imparcialitat, no hi ha la de determinar quines expressions es poden emprar en el debat parlamentari.

De Gispert ha volgut deixar clar que "en cap cas, cap membre de la mesa, i jo la primera, no hem volgut conculcar un dels principis constitucionals i democràtics més importants, que és la llibertat d'expressió, que compartim, defensem i així ha estat norma de la casa durant trenta-un anys. L'essència d'un parlament és parlar lliurement això sí, guardant el mínim decòrum vers els altres i les institucions, amb el deure de tractar-se amb cortesia i amb respecte a les normes d'ordre i de disciplina establertes per reglament".

També ha demanat als portaveus que traslladin als diputats dels seus grups i subgrups la necessitat que els debats es desenvolupin en els termes de "cortesia i respecte parlamentaris", la qual cosa és plenament compatible amb expressar amb contundència les discrepàncies polítiques.

Entén que si algun diputat se sent ofès o injuriat per alguna expressió, pot exposar la seva discrepància en el torn d'al·lusions.

Per altra banda, tots els portaveus, a excepció del representant del subgrup de Solidaritat, han expressat el seu rebuig a la utilització, dins i fora de l'hemicicle, d'insults i expressions pejoratives i denigrants que puguin afectar la dignitat d'aquesta institució i les persones que la representen.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut