Els principals candidats a presidir el PP
Els principals candidats a presidir el PP

Qui hi ha al darrere de cada candidat a substituir Rajoy?

Jordi PonsActualitzat

Sense el favorit Alberto Núñez Feijóo, que va renunciar a liderar el partit, les dues aspirants de més pes en la batalla per al lideratge del PP són l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'encara secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Després que totes dues oficialitzessin aquest dimarts la seva candidatura, l'escenari que s'obre és imprevisible i incert. I planteja l'interrogant de quines aliances hi haurà.

Durant molts anys han estat a banda i banda de Rajoy i s'ha parlat, i molt, de la seva suposada enemistat. El pols entre Cospedal i Sáenz de Santamaría ve de lluny i només podia evitar-lo que Feijóo, el favorit, s'hagués presentat. Rajoy, fa deu anys, ja va frenar la batalla entre elles dues posant-ne una al capdavant del partit i l'altra de portaveu al Congrés i després de número dos al govern. Des d'ara ja són rivals oficials.

Militància versus aparell del partit

Sáenz de Santamaría creu que tindrà el suport de la militància de base amb la feina que ha fet al costat de Rajoy. Jugarà a favor d'ella el seu entorn, els anomenats "sorayos", entre els quals hi ha el català José Luis Ayllón, l'exministre Íñigo De la Serna o els líders del partit a Andalusia i el País Basc.

En canvi, controlar l'aparell del partit és la carta que jugarà Cospedal. Han estat pròxims a ella Cristina Cifuentes i el seu successor a Madrid, Albiol i Camacho a Catalunya o la líder del partit al País Valencià.

 

 

Al costat de dues veteranes amb Rajoy, apareix la candidatura de Pablo Casado, que ja ha avisat que no pensa retirar-se. És més jove i es ven com la garantia de la renovació que li fa falta al PP per plantar cara als votants joves que marxen cap a Ciutadans. Li farà costat l'actual portaveu adjunt al Congrés, Teodoro García, i veurem si es mulla per ell José María Aznar. Casado va treballar per a ell i ha estat un dels seus protegits.

Finalment, del més jove al més veterà: l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo, amb 73 anys, va ser el primer de tots aquests a fer el pas. No va pair gens bé haver de deixar el govern de Rajoy i en culpa Sáenz de Santamaría, a qui acusa també d'haver fracassat en l'estratègia amb Catalunya. Es presenta per impedir que ella lideri el partit.   

No són, però, els únics candidats. Hi ha dues cares més, que són poc conegudes: José Luis Bayo, exlíder de Noves Generacions del País Valencià, i José Ramón García-Hernández, secretari de Relacions Internacionals del partit. 

Els militants votaran d'aquí a 15 dies. Ara bé, tot apunta que, si no hi ha un vencedor clar, seran els delegats al congrés els que acabaran decidint entre els dos més votats, si és que abans no hi ha un pacte, que és el que els agradaria a molts dins del PP.

 

ARXIVAT A:
PP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut