L'exdiputat David Fernàndez, a la comissió parlamentària que investiga l'operació Catalunya
L'exdiputat David Fernàndez, a la comissió parlamentària que investiga l'operació Catalunya
Barcelona

David Fernàndez: "La guerra bruta segueix existint"

L'exdirector d'anàlisis de l'Oficina Antifrau de Catalunya Carlos Quílez atribueix l'operació a un grup de policies "salvapàtries"

Actualitzat

Nova sessió al Parlament de la comissió que investiga l'anomenada operació Catalunya. L'exdiputat de la CUP i expresident de la comissió d'investigació sobre corrupció de l'anterior legislatura, David Fernàndez, ha considerat que l'operació Catalunya ja ha conclòs com a tal, però que "la guerra bruta segueix existint" perquè "s'ha desplaçat" i "ramificat" cap a altres "executors".

Fernàndez ha atribuït l'autoria d'aquesta operació a "policies" amb molts anys de servei, alguns dels quals, ha indicat, procedien dels aparells repressius del franquisme. Segons la seva opinió, aquests policies actuaven de forma coordinada en una trama amb connexions amb altres aparells de l'Estat i la finalitat era "investigar persones vinculades amb l'independentisme català" per tractar de relacionar-los amb casos de corrupció, desacreditar-los i perjudicar-los.

L'exdiputat cupaire ha afirmat que els que van participar en "la guerra bruta contra l'independentisme sempre han gaudit d'impunitat" malgrat actuar al marge de la legalitat. La compareixença de Fernàndez no ha estat presenciada per cap diputat del PP, mentre que des de Ciutadans, Matías Alonso ha renunciat a fer-li preguntes.

Carlos Quílez: "Els mètodes recorden molt els d'una policia predemocràtica"

Per la seva banda, l'exdirector d'anàlisis de l'Oficina Antifrau de Catalunya Carlos Quílez ha afirmat que l'anomenada operació Catalunya només ha d'atribuir-se a un grup de policies que ha qualificat de "salvapàtries" que haurien actuat al marge de la legalitat i els "procediments oficials". Per ell, els mètodes d'aquests policies "recorden molt els d'una policia predemocràtica". Quílez, que també és periodista, ha subratllat que "hi ha moltes proves verificables" que aquesta operació ha existit i fins i tot l'ha definit:

"Una trama il·legal que neix de l'Estat per adquirir, comprar o vendre informació útil sobre persones que donen suport el procés sobiranista català amb la finalitat de tractar d'enfonsar-les o desacreditar-les"

Tanmateix, Quílez ha apuntat que no té constància que aquesta suposada trama tingués un caràcter de "transversalitat" amb altres aparells de l'Estat, com la fiscalia i la judicatura:

"No estem davant una operació que s'estructura des de la transversalitat de l'Estat, i si em pregunten si Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría han exercit un paper de tutela, la meva opinió és que no, encara que no tinc cap prova d'això"

 

 

Anar al contingut