Barcelona

Dates i documents contradiuen la reclamació de paternitat de Dalí

RedaccióActualitzat

L'anàlisi de les mostres d'ADN de Dalí hauran de servir per tancar definitivament una polèmica que per a bona part dels que coneixien i han estudiat l'obra del pintor no té fonaments. Malgrat això, no és la primera vegada que se li atribueix una paternitat. Hem intentat reconstruir cronològicament el relat de Pilar Abel i del mateix artista durant les dates en què, segons ella, s'hauria mantingut la relació.

 

Dalí definia el sexe femení com una petita dentadura. Una mostra de la indiferència, però també de l'animadversió amb què veia l'altre sexe. Ho va escriure quan tenia vint-i-tres anys en un manuscrit. De fet, els cercles més íntims de l'artista neguen que pugui ser el pare de Pilar Abel, la dona que fa deu anys que lluita perquè se la reconegui com a filla seva.

 

Els Oliveras-Guillamet de Figueres tenen un important arxiu local per on han passat bona part dels biògrafs de Dalí. Mai havien sentit a dir a cap dels biògrafs de Dalí històries de l'artista que estiguessin relacionades amb dones. Així ho explica Narcís Oliveras:

"Mai de la vida havia sentit a dir que en Dalí havia tingut relacions amb aquesta dona o amb qualsevol altra. Això ha estat una sorpresa. Es deia que no li agradaven gaire les dones."

Els pares legals de Pilar, Antònia Martínez i Joan Abel, es van casar el 30 d'abril a Castelló d'Empúries, tal com demostren les amonestacions del full parroquial local.

 

 

La premsa de l'època va publicar que Dalí va arribar el 4 de maig, procedent de Londres, a Figueres, i d'aquí va anar cap a Cadaqués, encara que no es pot concretar la data precisa. Per tant, els pares legals de Pilar estaven junts abans que presumptament Dalí i la mare de Pilar es trobessin a Cadaqués.

La mare, Antònia Martínez, treballava per a famílies benestants que estiuejaven a Cadaqués, de les quals TV3 només n'ha localitzat una, que no confirma el relat.

La Pilar va néixer el primer de febrer de 1956, segons la seva partida de naixement, nou mesos després d'haver-se casat els seus pares.

 

Ella assegura que quan tenia vuit anys l'àvia paterna li va revelar qui era el seu pare. Li va dir que era Salvador Dalí.

Josep Playà, estudiós de la trajectòria i l'obra de Dalí, explica que és molt difícil que arribessin a tenir relacions:

"És molt estrany. Dalí a casa seva tampoc no estava mai sol. Tenia el seu xofer, la cuinera permanentment allà."

Almenys s'han fet tres proves d'ADN. Una va ser l'any 2007 al despatx de Robert Descharnes, exsecretari de Dalí, amb una sonda nasogàstrica de l'artista. El seu fill, Nicolas Descharnes, assegura que el resultat va sortir negatiu.

"No hi ha elements que permetin establir que hi ha un lligam familiar entre les dues persones. No he trobat, als arxius o a les persones del seu entorn, cap testimoni que pugui acreditar que Pilar Abel té un lligam amb Dalí."

Aquesta no és la primera vegada que es reclama la paternitat de Dalí. Als anys 80, un italià va dir que era fill del pintor i Gala, com il·lustren algunes notícies de l'època. L'episodi va acabar, segons va declarar el mateix artista, morint-se de riure i interposant una querella contra el demandant.

 

Molts coincideixen a dir que Dalí hauria rigut, també aquesta vegada, davant l'expectació que s'ha generat aquests dies. Més enllà d'això, però, les proves d'ADN hauran de determinar definitivament si Dalí va tenir una filla.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut