Damasc

Damasc qüestiona l'alto el foc pactat i el condiciona al cessament de la violència per part dels rebels armats

Síria fa mesos que viu un infern i el futur no sembla ser gaire esperançador tot i l'acord d'alto el foc arrencat pel mediador internacional Kofi Annan, que ha d'entrar en vigor dimarts. El règim de Bashar al-Assad ha intensificat els atacs contra els opositors en les últimes hores i aquest diumenge ha desafiat les Nacions Unides, exigint el compromís per escrit que l'oposició també respectarà la fi de la violència. Turquia, que rep la majoria de desplaçats, amenaça amb mesures unilaterals.

RedaccióActualitzat
L'exèrcit sirià s'hauria d'haver retirat d'aquí dos dies dels centres urbans i hauria d'haver deixat de bombardejar-los. La realitat que els sirians opositors ensenyen a través de telèfons mòbils i d'improvisades entrevistes, però, mostren que la violència no ha cessat.

Quan falten dos dies per a l'alto el foc exigit per la comunitat internacional, el govern d'Al-Assad comença a ensenyar les cartes: per complir-lo, volen garanties escrites que l'oposició també aturarà els atacs i que té la voluntat d'entregar les armes.

També exigeixen que l'enviat especial de les Nacions Unides, Kofi Annan, els mostri el compromís dels governs de Qatar, l'Aràbia Saudita i Turquia de deixar de finançar el que consideren grups terroristes.

Però Turquia, que no para de rebre refugiats als camps de la Mitja Lluna Roja, ha respost que prendrà mesures unilaterals si l'acord per posar fi a la violència no es compleix.

El mediador de l'ONU davant Damasc, Kofi Annan, s'ha mostrat consternat per la "innacceptable escalada de violència" a Síria i ha recordat al règim que no aturar-la viola les garanties que Al-Assad li va donar.

Per la seva banda, el papa Benet XVI ha aprofitat el missatge de Pasqua per fer una crida a la fi del vessament de sang a Síria.

Segons dades de l'ONU, des de l'inici de les protestes a Síria a mitjan de març del 2011, més de 9.000 persones han mort, mentre que més de 200.000 s'han desplaçat a altres zones dintre del país i 30.000 s'han refugiat a l'estranger.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut