Dades tancades amb pany i forrellat: les empreses, obligades a extremar mesures

Anna FarreroActualitzat

A més de contactar amb els seus clients per demanar un consentiment explícit per l'ús de les seves dades, les empreses també han hagut de preparar-se internament per a la nova regulació. Perquè tracten tant amb dades dels clients com dels seus treballadors. I totes s'han de protegir.

Una gran part de l'esforç passa per treballar amb el departament informàtic i garantir que totes les dades que hi ha a la base estan protegides, ben emmagatzemades i que només hi poden accedir determinades persones de l'empresa. A la taula de recursos humans es destrueix documentació sensible i saben, també, que la documentació escrita amb dades de treballadors s'ha de guardar tancada amb clau.

Moltes empreses han hagut d'anar a assessories externes per adaptar-se a la nova llei. És el cas de Grupocant, que es dedica a serveis de neteja i té 700 treballadors. Així ho explica Juan A. Rubio:

"L'assessoria va fer una anàlisi inicial, tenim un full de ruta per seleccionar quina és la informació que tenim, i quines modificacions de la llei afecten cada departament."

Però els empresaris encara tenen molts dubtes. Durant els últims mesos i aquesta mateixa setmana assistien a xerrades organitzades per acabar d'aclarir-ho, per saber si ja ho tenen tot ben previst i com han de treballar a partir d'ara.

Els experts creuen que a alguns empresaris els serà més fàcil que a altres adaptar-se a la nova llei, com admet Núria Viladrich, vicepresidenta de Tarinas advocats.

"La llei anterior ja deia que les dades han de ser les mínimes justes i imprescindibles. Les empreses han de revisar el consentiment dels seus clients, quines dades demanem, per fer què, i tenir en compte quines d'aquestes dades cedim a tercers. I és cert que hi havia moltes empreses que ni complien amb la llei d'abans."

Tamara Miró, de Casa Miró, de productes càrnics, també ho explica:

"I això és un a més a més que ens exigeix temps, i que jo tingui una mínima formació."

Manfred Bauer, de Bridge for Mobility, empresa de formació laboral:

"Has de planificar-ho i dedicar-hi recursos encara que la teva empresa sigui petita."

ARXIVAT A:
Protecció de dades
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut