Jordi Cuixart i Jordi Sànchez després de la intervenció del president Puigdemont
Barcelona

Cuixart i Sánchez demanen acotar el termini de suspensió de la independència

Els líders de les entitats sobiranistes es declaren "satisfets" per la declaració de Puigdemont i qualifiquen de "gest valent" la suspensió, per les pressions internacionals per al diàleg

RedaccióActualitzat


Els líders de les entitats sobiranistes han tancat files amb el govern davant de la pressió internacional, i donen tot el suport a la decisió de Puigdemont de suspendre la declaració d'independència poc després de proclamar-la, per obrir la porta al diàleg amb el govern espanyol. El líder d'Òmnium, això sí, va demanar que es posi termini a la suspensió de la independència.

Els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, asseguren que "ningú pot estar descontent" amb la decisió del president d'estendre la mà a la negociació i la mediació, i accepten la suspensió de Puigdemont, però exigeixen que el temps de diàleg "tingui dates acotades".

Per a les entitats, el "compromís" del govern i els independentistes amb la independència es manté "ferm" i el moviment d'aquest dimarts només obre la porta "al diàleg i la mediació", després de les "ofertes" i "pressions" internacionals per donar una oportunitat més a la negociació.
           
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha interpretat que Puigdemont "ha posat sobre la taula el compromís clar, amb l'anunci d'una declaració que ell mateix ha demanat que se suspengui". I ha qualificat el paper de Puigdemont de "gest valent".

"Ningú de la gent que va anar a votar l'1 d'octubre es pot sentir malament davant d'una decisió valenta del president de la Generalitat davant d'una pressió internacional que obre vies, per primera vegada, a un diàleg, a una entesa, a una mediació per trobar el reconeixement internacional de Catalunya. Confiem plenament en el govern de Catalunya, i esperonem els actors internacionals perquè tinguin encert amb el diàleg."

Sànchez, que creu que el president ha "combinat l'ètica de la responsabilitat i la de la convicció", i ha gestionat "d'una manera molt complexa una situació de gran pressió de líders polítics internacionals que li han implorat i requerit donar un temps mort a un diàleg perquè l'Estat no tingui cap excusa per intentar reprimir la voluntat del poble de Catalunya" expressat l'1-O.

"Entenem que els propers dies seran determinants per veure l'efectivitat de les vies de mediació i la voluntat del govern espanyol." "El govern espanyol té l'oportunitat que va perdre amb l'1-O. Esperem que ara acceptin la mà estesa del govern i el Parlament i de la comunitat internacional."

Sànchez espera que el president de l'Estat, Mariano Rajoy, "no faci cas" de les veus que li demanen l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En aquest mateix sentit s'ha expressat Jordi Cuixart, que ha volgut lloar "l'oportunitat de diàleg" que atribueix a Puigdemont.

Amb tot, en nom de les entitats, ha demanat al Govern que "tot aquest procés de negociació sigui amb unes dates acotades".

"Demanar, i demanar-ho des de la sinceritat, que tot aquest procés de negociació sigui un procés que tingui unes dates acotades que estem segurs que el pas d'aquests propers dies el president Puigdemont i el govern de la Generalitat tindran a bé fer-nos saber. Estem segurs que no parlem de dies i setmanes, sinó de tot un procés. Estem segurs que ens faran sabedors dels terminis."

 

Tot i això, no ha dubtat en cap moment que Puigdemont i el govern mantenen "la determinació de donar validesa als resultats de l'1-O". "El poble ha d'estar tranquil, perquè hem fet un pas més en aquest procés d'autodeterminació", ha dit, tot afegint-hi que "els que avui mostren decepció són els que voldrien un govern desbocat i sense capacitat per veure el que ha passat a l'escena internacional."
 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut