Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, advocats de Carles Puigdemont, entrevistats a TV3
Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, advocats de Carles Puigdemont, entrevistats a TV3

Cuevillas i Boye anuncien que recorreran l'extradició de Puigdemont per malversació

Preparen la defensa davant del Tribunal Constitucional alemany de Karlsruhe

Actualitzat

Els advocats de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas i Gonzalo Boye, més enllà de la satisfacció per la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein d'acceptar l'extradició del president només per un delicte de malversació, han anunciat que estan preparant el recurs al Tribunal Constitucional alemany de Karlsruhe. Han parlat a TV3 Jaume Alonso-Cuevillas al TN i Gonzalo Boye, al programa "Tot es mou".

Gonzalo Boye diu que aquesta resolució envia un missatge a la fiscalia general i al Tribunal Suprem i que ara els "toca prendre una decisió: estar dintre o fora d'Europa."

"Li està enviant, en el fons, un missatge a la fiscalia espanyola però també al Tribunal Suprem i està expressant que els fets que descriu el jutge Llarena com a constitutius d'aquests greus delictes a Espanya no són més que comportaments propis d'un sistema democràtic."

"Tribunal Suprem ara ha de prendre una decisió: On vol estar dintre o fora d'Europa?"

"Jo confio que la Fiscalia agafi un rumb conforme a dret, i vull dir al dret que correspon. Nosaltres hem assumit a un compromís i ens correspon interpretar les coses d'acord amb el dret europeu i el dret europeu ja s'ha pronunciat. Jo demanaria que la fiscalia actui d'aquesta forma."

Segons els advocats, la decisió de Schleswig-Holstein s'ha de traslladar a Espanya en defensa dels presos. Cuevillas afegeix que si a Espanya es jutja per rebel·lió els consellers "seria un ridícul internacional".

"Seria un ridícul internacional perquè el tribunal alemany ha entrat a valorar els fets i Alemanya està considerada el bressol del dret penal. Jo crec, i ho ha dit molta gent, que s'ha mantingut amb convicció que no existia el delicte de rebel·lió per poder procedir a la suspensió de càrrecs electes."

"La rebel·lió és evident que no s'ha produït. Ho ha dit Alemanya; estem convençuts que també ho dirà Escòcia al llarg del mes d'agost. I per tant seria absurd mantenir aquestes gravíssimes imputacions pel delicte més greu que contempla el Codi Penal respecte als consellers i no tenir el president amb la mateixa imputació."

Boye ha afegit:

"Hem de ser clars: el que s'ha de saber és fins on volen tensar la corda i com la volen trencar. Perquè dintre de la UE aquests fets no tenen encaix en cap país, i si en tenen a Espanya, mal anem."

 

Al Constitucional alemany

En una primera lectura de la resolució, tots dos han destacat una contradicció en el fet que s'hagi acceptat la corrupció que apareix a la llista dels 32 delictes que entren en una extradició automàtica. I han afegit que estan preparant la defensa de Puigdemont al Tribunal Constitucional alemany sobre la vulneració de drets fonamentals i constitucionals i la garantia d'un judici just.

"I perquè s'acorda l'extradició amb respecte per la malversació? Per una raó molt senzilla perquè el jutge Llarena va marcar la casella de corrupció i això està en la llista de 32 delictes pels que no cal fer el contrast de doble incriminació. Nosaltres creien que sí cal fer el contrast i és part del que recorrerem. Però evidentment el que ha quedat ja clar és que no hi ha rebel·lió, no hi ha sedició, no hi ha desordres públics. No hi ha res."

"Ara tenim la possibilitat de recórrer per vulneració de drets constitucionals, tant el uns com els altres, ara el nostre marge és més ampli que el de la fiscalia."

Que el tribunal hagi acceptat l'extradició per malversació, Cuevillas hi veu la possibilitat d'una "denegació en dues etapes".

"La primera sensació que em traslladen els col·legues alemanys és que això podria ser una denegació en dues etapes: una primera etapa descartant el més greu dels delictes, i que encara queda molt marge de recorregut a Karlruhe, al TC d'Alemanya."

 

Els dos advocats es mostren optimistes. Jaume Alonso-Cuevillas és contundent: "De malversació, no n'hi ha hagut. El que diu el tribunal alemany és que no pot descartar-la" i en posa exemples:

"Parlen de 4 milions, però per exemple hi ha una partida d'1,3 milions que són les obres de condicionament d'una planta del CTTI, que hi ha un atestat del 30 de setembre la vigília del referèndum dient que allò estava en obres. De fet allò es va acabar perquè es va utilitzar pel 21 de desembre amb un pressupost addicional de mig milió d'euros aprovats pel govern del 155; per tant, intentar incloure aquesta partida és absolutament demencial."

"Inclouen una partida per un repartiment fet per Unipost que consta que no es va fer. Inclouen una partida del registre de catalans a l'exterior que és molt anterior i que no té res a veure amb el referèndum. El registre de catalans a l'exterior es fa amb moltes altres finalitats."

 

Sobre la presó dels consellers, Jaume Alonso- Cuevillas considera la "situació esperpèntica", i Gonzalo Boye l'ha qualificat d'"inadmissible".

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicialCarles PuigdemontRebel·lióMalversacióGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut