Barcelona

Cues de fins a 50 quilòmetres a l'AP-7 i l'N-II després de la nevada

Els més de 3.000 camions que van quedar atrapats per la nevada de dilluns han col·lapsat aquest dimarts l'AP-7 i l'N-II, que registren encara cues quilomètriques. La cua ha arribat a ser de 50 quilòmetres a l'AP-7, on només hi ha un carril obert a la banda de França. A l'N-II, la retenció ha arribat als 29 quilòmetres, entre el pas fronterer i Figueres. A la resta de carreteres principals s'ha tornat a la normalitat, mentre que a la xarxa secundària encara hi ha carreteres on és complicat circular, sobretot per les plaques de gel. Més d'una vintena continuen tallades. En l'àmbit ferroviari, la línia de mitjana distància Barcelona-Girona-Portbou continua aturada i el servei es cobreix amb autobús.

Actualitzat
La caiguda de la xarxa elèctrica i la complicació a les carreteres són les conseqüències del temporal de neu que encara es fan notar. Encara hi ha 50.000 abonats sense subministrament elèctric. Més de 215.000 alumnes s'han quedat sense classe. La Generalitat ha rebaixat el Neucat fins a la fase d'emergència 1 i s'ha desactivat la fase d'alerta del Procicat pel vent i l'onatge.

Cues quilomètriques per passar la Jonquera

Els principals problemes a la xarxa viària els ha provocat aquest dimarts l'allau de camions que han aprofitat la bonança per reprendre el viatge que van haver d'interrompre per la neu i que es calcula que són uns 3.000 a les comarques de Girona i uns 10.000 en tot el recorregut català de l'AP-7. En el cas d'aquesta autopista, la cua ha arribat de la Jonquera fins al nord de Girona, al llarg d'uns 50 quilòmetres, mentre que a l'N-II s'ha arribat als 29 quilòmetres. A les deu de la nit, la cua encara era de 44 quilòmetres a l'AP-7 i es mantenien els 29 a l'N-II. Passada la mitjanit, la retenció a l'N-II continuava igual, mentre que a l'AP-7 la situació havia millorat, però encara hi havia 23 quilòmetres de cua.

L'AP-7 s'ha pogut reobrir al trànsit entre Maçanet de la Selva i el pas fronterer amb França dimarts al migdia. Estava previst fer-ho a les nou del matí, però una gran placa de gel i un camió accidentat que ocupava un carril ho han impedit. El Ministeri de Foment ha informat que fins a les 14.00 hores els peatges entre la Jonquera i Vilafranca del Penedès sud han estat gratuïts.

A la xarxa secundària, hi ha 17 carreteres tallades, moltes de les comarques de Barcelona i Girona, en alguns casos per la presència d'arbres a la via. En general, hi ha gel i neu en 81 trams, dels quals 60 són a les comarques de Barcelona, 12 a les de Girona, 6 a les de Tarragona i tres a les de Lleida. Durant la nit 87 màquines llevaneu han treballen en aquestes vies.

Els accessos a Barcelona, en canvi, no han presentat dificultats. La sorpresa per als 160 conductors que van deixar el cotxe on van poder dins de la ciutat és que la grua ha arribat abans que ells i han hagut de retirar el vehicle del dipòsit. Des de l'Ajuntament han dit no els faran pagar cap multa i que, si ha estat així, els en retornaran l'import.

La informació del trànsit es pot consultar a www.gencat.cat/transit o trucant també al telèfon d'atenció ciutadana 012. Per a situacions d'emergència, el 112.

Sense trens a la línia Barcelona-Girona-Portbou

Pel que fa al funcionament dels transports públics, encara queden afectacions. La línia Barcelona-Girona-Portbou no funciona per falta de subministrament elèctric, així com, en la llarga distància, els serveis que enllacen Barcelona amb França. S'han habilitat autobusos directes pels trams Barcelona-Girona i Barcelona-Figueres.

Al servei de rodalia de Renfe, el servei és l'habitual a la majoria de línies, amb retards d'uns 20 minuts, encara que a la línia 1, la del Maresme, els trens circulen per via única al tram Vilassar-Mataró, que durant una estona s'ha hagut de suspendre per l'onatge.

Els 104 passatgers que han passat la nit en un tren a Cervera, al Rosselló, han pogut sortir del comboi finalment a les 13.15 hores, 27 hores després de la sortida del tren, el Talgo Barcelona-Montpeller. Un tren francès els ha dut a Perpinyà. Renfe i la Gendarmeria els van donar mantes i aliments per passar la nit.

Ferrocarrils de la Generalitat, s'han suspès els trens de Rubí i Sant Cugat per facilitar la mobilitat dels altres combois. Aquestes restriccions s'han compensat fent que les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) s'aturessin a totes les estacions del tram urbà. A partir d'aquest dimecres i des de primera hora es restablirà la normalitat a la línia vallesana.

La línia urbana de Reina Elisenda funciona amb trens llançadora entre Sarrià i Reina Elisenda. La línia de l'avinguda Tibidabo funciona amb normalitat.

Els funiculars van a mitges. El de Gelida ha quedat normalitzat, però el de Vallvidrera no funciona i el trajecte es fa amb microbusos.

Poques incidències a Barcelona

Els barris de Barcelona situats per sobre de la ronda de Dalt i el Carmel i Horta són pràcticament els únics que han notat les conseqüències de la nevada. L'Ajuntament, que ha repartit sal a les zones més afectades de la ciutat, informa que continuen tancades les carreteres de la Rabassada, Vallvidrera, Sant Cugat i la que va d'Horta a Cerdanyola. També estan tancats els accessos a les Planes, al Tibidabo des de Vallvidrera i al castell de Montjuïc.

Pel que fa als transports públics de la ciutat, només la línia 10, que uneix el passeig Marítim amb Montbau, té limitat el servei. També hi ha cinc autobusos de barri que no funcionen i tres més amb servei limitat, tot de les zones del Carmel i Vallvidrera.

L'aeroport de Girona opera amb normalitat

L'aeroport de Girona ha operat amb tota normalitat, després dels problemes que va registrar per culpa del temporal. Segons Aena, a primera hora del matí les màquines llevaneu han treballat per retirar la neu i evitar que es formés gel. Tots els vols que estaven programats fins ara han sortit puntualment. Un centenar d'efectius de la Unitat Militar d'Emergència (UME) neteja la neu acumulada en diferents carreteres de la demarcació de Girona.

Operacions i visites ajornades

La nevada ha obligat a desprogramar una quarantena d'operacions a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i també s'han ajornat gairebé la meitat de les consultes externes previstes per aquest dimarts. L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, per la seva banda, ha ajornat per als pròxims dies 2.800 consultes externes que s'havien d'atendre també dimarts.

El govern es defensa

La Generalitat recomana que es limitin al màxim els desplaçaments. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha comparegut en roda de premsa per defensar-se de les crítiques que molts ciutadans han fet al govern per l'actuació davant de la nevada. Per la seva banda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha subratllat que "ningú pot exigir que l'excepcionalitat se solucioni al minut".

Protecció Civil va xifrar en 3.000 les persones atrapades la matinada de dimarts a les carreteres o als trens i que van ser evacuades. Desenes de persones, però, van desmentir el secretari general d'Interior, Joan Boada, que a última hora de dilluns va assegurar que pràcticament ningú passaria la nit a la carretera.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut