L'Havana

Cuba nega que Fidel Castro tingui càncer d'estómac i reitera que s'està recuperant

El misteri i l'hermetisme sobre la salut de Fidel Castro, que Cuba justifica per l'existència de l'amenaça dels Estats Units, estan generant informacions contradictòries. El govern cubà ha hagut de desmentir que Castro, de 80 anys, tingui un càncer d'estómac, com publica un diari brasiler. El rotatiu assegura, fins i tot, que la malaltia li impedirà segurament tornar al poder. Les regnes del país estan en mans del germà del "Comandante", però Raúl Castro manté el silenci i continua sense fer cap aparició pública.

Actualitzat
La Cuba oficial, sotmesa a la pressió opositora de l'exterior, ha multiplicat els missatges optimistes sobre la salut del president Fidel Castro. A la vegada ha desmentit tot buit de poder malgrat l'absència pública de Raúl Castro, l'home que interinament té les regnes del poder a l'illa caribenya.

A l'exterior de la "perla del Carib", els pesos pesants que embolcallen Raúl Castro s'han encarregat de llançar missatges tranquil·litzadors. És el cas del vicepresident de Cuba, Carlos Lage, present en la formació de l'Assemblea Constituent boliviana. Lage ha negat que Fidel tingui càncer d'estómac i ha assegurat que el líder cubà s'està recuperant. El desmentiment de la malaltia es produeix després que la premsa del Brasil va revelar que Castro té un tumor maligne al sistema digestiu que li impediria continuar governant, encara que aconsegueixi recuperar-se d'aquesta greu malaltia.

Els rumors sobre quin és el veritable estat de salut del "Comandante" són cada cop més grans a mesura que passen els dies enmig de l'hermetisme que guarda el govern cubà. Aquest dissabte, el president del Parlament i home fort del règim, Ricardo Alarcón, ha justificat aquest secretisme al voltant de la salut del seu líder, que ell defineix com a discreció, per l"'amenaça" dels Estats Units.

Mentrestant, a Cuba, els dies transcorren amb aparent normalitat però amb reforços policials al carrer per evitar manifestacions. Coincidint amb el dotzè aniversari dels disturbis de l'anomenat "Maleconazo", el detonant de la crisi dels "balseros" del 1994, en ple període especial, els voltants del Malecón, l'avinguda més popular de l'Havana, s'han vist reforçats per més patrulles policials, però en tot cas de manera més aviat discreta.

Mentrestant, des de Miami, el principal focus anticastrista de l'exterior, els cubanonord-americans organitzen pregàries per un ràpid desenllaç de l'estat de Fidel.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut